Жители и гости на Община Добричка се преклониха пред паметта на героите, загинали в Добричката епопея

Жители и гости на Община Добричка се събраха днес на Мемориала в памет на загиналите от VI пехотна Бдинска дивизия за освобождението на Добруджа край село Козлодуйци, за да отбележат 104-ата годишнина от Добричката епопея.

Жители и гости на Община Добричка се преклониха пред паметта на героите, загинали в Добричката епопея



Сред официалните гости на събитието бяха кметът на община Добричка Соня Георгиева,  зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов, народните представители Даниел Петков, Даниела Димитрова, Йордан Апостолов, Йордан Йорданов, Красимир Янков, вицеадмирал Пламен Манушев, д-р Хасан Адемов, Християн Митев, Валентин Касабов и Георги Колев, областният управител на област Добрич Красимир Кирилов, председателят на Общинския съвет в Община Добричка д-р Ердинч Хаджиев, капитан III ранг Красимир Иванов – началник на Военното формирование 44320 – Сенокос, ген. майор Явор Матеев – командир на Съвместното командване на специалните операции, началникът на Военното окръжие в Добрич капитан II ранг Бисер Бонев, кметът на Община град Добрич Йордан Йорданов, председателят на ОбС – Добрич Мая Димитрова, общински съветници, кметове и кметски наместници от Община Добричка. 


"Седмият ден на септември отново ни събира тук на мемориала на загиналите от VI пехотна Бдинска дивизия в Добричката епопея. Тук сме с мисълта за стотиците мъже, за които седмият ден на септември през 1916 година е бил последният в земния им път, българските войници и офицери, загинали за свободата на Добруджа. Днес след 104 години се връщаме към паметните дни на кръвопролитните битки за отстояване на националните интереси. Славни дни, белязани със себеотрицание, безстрашие и храброст, вписали се в историята ни като Добричката епопея. Епопея на честта и достойнството на българския войник. Когато след повече от век сме тук, на тази изконна българска земя, останала в пределите на България и цената за това е животът на хиляди, преосмисляме и ценности и приоритети, опитваме се да си представим тези мъже, за които дългът, войнската чест са били над всичко. Поклон пред паметта на храбрите мъже, дали живота си за България”, каза в тържественото си слово кметът на Община Добричка Соня Георгиева. 


„Обединени българите са непобедими. Това послание е изключително важно и днес, в тези дни на разединение и омраза, но ние имаме великите страници от своята история, когато сме били обединени”, заяви зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов.


Днес отбелязваме и още една паметна годишнина – 140 години от създаването на Военните окръжия на България, които имат своите неоспорими роля и присъствие в знакови събития в историята на страната ни. По този повод началникът на Военното окръжие в Добрич капитан II ранг Бисер Бонев представи историческа справка за военните окръжия в България. 


Ветераните от войните от област Добрич - Петър Йовчев, Атанас Генчев, Георги Георгиев, които са участвали във Втората световна война, както и бившите началници на Окръжието в град Добрич полк. Руси Стойчев, полк. Димитър Михалков, подполковник Кольо Несторов, подполковник Красимир Христов и подполковник Антон Кацаров получиха юбилейни грамоти. 


Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите връчи грамоти за добро сътрудничество на кмета на община Добричка Соня Георгиева и началникът на Военното окръжие Бисер Бонев. 


Присъстващите почетоха загиналите в Добричката епопея с едноминутно мълчание и положиха цвета на мемориала на в памет на загиналите от VI пехотна Бдинска дивизия.