Международният фестивал „Виа Понтика“ започва днес в Балчик

Международният фестивал „Виа Понтика“ започва днес в Балчик
С откриването на ретроспективна изложба живопис от фонда на Сдружение „Виа Понтика“ в 17.00 часа днес в Художествената галерия в Балчик ще бъде сложено началото на тринадесетото издание на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика“.

През годините фестивалът „Виа Понтика“ дава шанс на много млади автори от България и чужбина да представят своите търсения в областта на маслената живопис, акрилната техника и колажа. Настоящата изложба показва творческия път на участници в ателиетата, провеждани в рамките на фестивала – някога студенти, а сега изявени художници и творци в различни области на изкуството. Първата фестивална вечер на „Виа Понтика“ ще продължи със спектакъл на открито. В 20.00 часа в Нимфеума в ДКИ КЦ “Двореца“ Кирил Бояджиев ще представи „Помощ, имам две деца!“. За 22.00 часа е предвидено откриването на изложбата на дигитален артист @BAMBASHKART. Тя ще бъде представена на открита сцена на плажен бар „Делано“.


И тази година, макар и при необичайни обстоятелства, в дните от 8 до 13 септември, почитателите на изкуството в Белия град ще имат възможност да присъстват на театрални спектакли, концерти и изложби. 


Особен акцент в театралния афиш на тазгодишното издание на „Виа Понтика“ ще бъде спектакълът „Когато светът бил все още зелен“ или „Историята на един готвач“ от Джозеф Чейкин и Сам Шепърд на Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ с режисьор доц. Веселин Ранков.


С комедията на Явор Борисов „Тъп оптимист“ ще се представи Сатиричният театър „Алеко Константинов“.


Международното присъствие на „Виа Понтика“ 2020 се проектира с фотоизложбата BALKANIUM на Анджела Петровски от Сърбия и с вокалния концерт на три талантливи изпълнителки от Кипър - „От Кипър с любов“, който ще започне в 21.00 часа на 12 септември на сцена пред плажен бар „Делано“. В концерта ще се представят възпитаничките на  Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ Наташа Андреу, Васо Параскева и Ксения Параскева.


И през тази година във фестивалната програма е включен концерт на Дуо “Колаж“ - Нона Кръстникова (сопран) и Мария Русева (пиано). Те ще очакват  своите почитатели в храма „Св.св. Константин и Елена“. 


Атрактивен концерт на Духовия оркестър от Търговище и на Фолклорен ансамбъл „Мизия“ ще събере жители и гости на Белия град пред КЦ “Мелницата“ във вечерните часове на 9 септември.


Три прожекции на късометражно студентско кино очакват зрители в Учебния център по изкуства  в  ДКИ КЦ “Двореца“. Ще бъдат показани филми, номинирани и отличени с международната награда за студентско късометражно кино CILECT PRIZE 2020.


Международният фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика”, който се организира от Сдружението „Виа Понтика - 2010”, с председател Красимир Ранков, се реализира с финансовото съдействие на Община Балчик и с подкрепата на Държавния Културен Институт - Културен Център „Двореца” – Балчик, Историческия музей – Художествена Галерия – Балчик, Народното Читалище „Паисий Хилендарски – 1870” – Балчик, Университетски Ботанически Градини - Су „Климент Охридски”, плажен бар „Делано“ и минерална вода „Пирин Спринг“.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+