20-о юбилейно издание по орисване на Бебе на годината се проведе в Генерал Тошево

20-о юбилейно издание по орисване на Бебе на годината се проведе в Генерал Тошево
Юбилейно 20-о издание на церемонията по орисване на Бебе на годината се е провело в Генерал Тошево, съобщават от местната администрация.

Орисани са били две прекрасни и лъчезарни дами – последното бебе, родено през 2019 година и първото за новата 2020-а. На 20 декември, миналата година, за първи път дъх си поема Адриана Делянова Тодорова, а две седмици по-късно – на 3 януари, проплаква и Светлозара Деянова Иванова. По стара традиция двете деца са орисали за здраве, щастие, късмет и дълъг живот.
На събитието са присъствали кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров и неговият заместник Румен Мунтянов, а от Центъра за подкрепа и личностно развитие – Център за работа с деца са подготвили тематична програма с рецитал и наричане. В орисници са се превърнали три млади девойки от Общинския младежки съвет.


С думите “Пожелаваме на детето ви да ви радва много, да ви носи само усмивки и щастие! Нека да расте гордо добруджанче и да пази християнските традиции и дух, които сме убедени, че ще им предадете!“, бебетата са били наречени от трите орисници.


От името на Община Генерал Тошево децата и техните родители са получили поздрав от кмета Валентин Димитров, който освен с хубави думи, ги е дарил и със специално изработени за повода сребърни медальони, както и парична сума. Майките са получили красиви букети.Традицията да се орисва първото бебе за годината в община Генерал Тошево датира от 2000 година, а през 2010 година, по идея на млади майки в общината, се включва и наричане на последното за годината бебе. Затова тази година на церемонията са присъствали всички орисвани деца след 2010 г., като те са получило специални плакети за спомен от Община Генерал Тошево.


Орисването на бебета е познат ритуал от славянската митология. Орисниците са известни още като наречници, рожделници или съдници. Обикновено това са три сестри – феи, които се появяват край новороденото дете и му наричат (предсказват му съдбата). Според поверието първата фея предсказва смъртта, втората болести, недъзи и беди, а третата – щастливите събития от живота. Вярвало се е, че наречниците са невидими и никой не може да ги чуе, освен майката или друга възходяща родственица на новороденото дете.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+