Три събития във втория ден на фестивала „Виа Понтика“ в Балчик

С изложба на театрален плакат се включват в тринадесетото издание на Международния фестивал на младите в изкуството студенти от специалност „Графичен дизайн и визуални комуникации“ към Факултета по изобразително изкуство във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методи“.

Три събития във втория ден на фестивала „Виа Понтика“ в Балчик

Тя ще бъде открита в 17.00 часа днес в Художествената галерия в Балчик. Изложбата на сценични плакати представя 30 творби на студенти от специалност „Графичен дизайн и визуални комуникации“ към Факултета по изобразително изкуство, град Велико Търново. Сред авторите са Радина Стоянова, Антония Димитрова, Стефани Танева, Мила Веселинова, Радина Георгиева, Николета Мачеринкова, Мартин Ташев, Женя Цанева, Сиана Стайнова, Дария Василева, Елена Неделева, Габриела Кичукова, Никола Петров, Аня Нейкова, Михаела Маринова.



„Произведенията са наситени с нагнетена емоционалност, уникалност и артистизъм. Авторите боравят толкова умело с художественото преувеличаване, че хиперболите и аналогиите, които използват, се превръщат в естествено продължение на драматургичния образ. Използват квинтесенцията на живописта, скулптурата и графиката, за да постигнат артистичен и, в същото време, обобщен образ на посланието. Съзерцавайки тези творби, границите между реалност и илюзия се размиват и зрителят попада в необятния свят на фантазията. Стремежът на младите художници е да реабилитират позициите на плаката като средство за визуална комуникация“ – сподели кураторът на изложбата доц. д-р Красимира Друмева - ръководител на катедра „Графичен дизайн и визуална комуникация“.

Час след откриването на изложбата – в 18.00, на откритата сцена пред КЦ “Мелницата“ ще започне фолклорен спектакъл с участието на ПФА „Мизия“ с гл. художествен ръководител Любчо Василев и Духов оркестър – Търговище, с диригент маестра д-р Росица Бояджиева.

Последното събитие на фестивалния 9 септември е с начален час 20.00. В Нимфеума в ДКИ КЦ “Двореца“ ще бъде представен спектакълът „Тъп оптимист“ с режисьор Калин Сърменов – една стендъп комедия на актьора Явор Борисов.

„Тъп оптимист“ е вторият спектакъл - след „Помощ, имам две деца!“, с който Сатиричен театър „Алеко Константинов“ – София, се представя в рамките на феста „Виа Понтика“ 2020 в Балчик.