Весела Панчева: Нека родителите да не пускат децата си на училище при грипоподобни симптоми

Вижте част от мерките за превенция от Ковид-19 в СУ "Димитър Талев" в Добрич

Весела Панчева: Нека родителите да не пускат децата си на училище при грипоподобни симптоми

Този септември началото на новата  учебна година няма да бъде като всички останали заради пандемията. Въпреки това тя ще стартира присъствено, а ученици и преподаватели ще се приспособяват към по-различния начин на работа и образование. От Министерството на образованието и науката разписаха насоки за работа на системата на училищното образование през учебната 2020-2021 година в условия на COVID-19. 



Според директора на Средното училище “Димитър Талев” Весела Панчева превантивните мерки за образователния процес са безпрецедентни. По думите й причината е, че в миналото също е имало пандемии, но образованието не е било толкова масово разпространено и достъпно.

“Трябва да се вземе предвид факта, че досега в световен мащаб дори и да е имало пандемии, не е имало толкова масово образование. Специално за образователния процес всичко, което трябва да се предприеме като мерки и действия , е безпрецедентно”, каза за Добрич Онлайн Весела Панчева. 

Тя посочи, че за всяко училище ще бъде предизвикателство създаването на условия, гарантиращи максималната сигурност на ученици и учители. По разпореждане на МОН във всяко учебно заведение трябва да има обособено място за изолиране на ученик или лице с грипоподобни симптоми. Един от апелите на директора е, ако ученик има подобни симптоми, да остане у дома и да не посещава учебното заведение до отминаването им. Според Весела Панчева изолацията на ученик в обособената Ковид зала в училището ще бъде по-стресираща, отколкото ако оставане у дома. Тя сподели и за опасението си, че в СУ “Димитър Талев” има само една медицинска сестра, която няма правомощия да диагностицира заболявания. 

“Нека родителите да държат връзка с личните си лекари и да не пускат децата си на училище при определени съмнения”, призова Весела Панчева. 

За осигуряване на безопасна среда ще бъде премахната кабинетната система. Всеки клас ще ползва своя собствена класна стая. Училищната сграда е разделена на шест зони. Ще бъдат определи и зони за движение в голямото междучасие, когато броят на учениците по коридорите е значително по-голям, за да не се струпват на едно място. За по-малките ученици междучасията ще бъдат плаващи. Преподавателите ще определят кога да почиват. Директорът уточни, че за прогимназиалния и гимназиалния етап това няма как да се осъществи заради спецификата на работа. Обмисля се намаляване на междучасията им или организиране на блок часове, където е възможно, за да се ограничи потока от хора. Една част от учебните занятия ще се провеждат на открито в двора докато времето позволява. Учениците ще носят маски в коридорите и общите помещения. В класните стаи те няма да бъдат задължителни. За преподавателите от училищното ръководство ще закупят шлемове, за да се вижда движението на устните им при преподаване на урока, което е от съществено значение за по-малките. 

“При обучението по музика сме обсъдили, където може песните да не се пеят, а да се изучават текстовете. Разбрали сме се, ако се наложи, учениците да пеят вкъщи и да се запишат. Търсим иновативни методи, с които да ограничим разпространението на вируса. Има ли болни, ще се премине към карантиниране на класове и най-вероятно към пълно преминаване на обучение в електронна среда”, поясни директорът на СУ “Димитър Талев”. 

За осигуряване на безопасност няма да се допускат външни лица, включително и родители. 

“Ако се наложат административни или други услуги, те ще бъдат предоставени онлайн. Родителските срещи ще бъдат виртуални или на открито, ако времето позволява. Всичко е много динамично, трябва да бъдем гъвкави. Зависими сме от разпоредбите на Министерството на здравеопазването, МОН, както и на всички други служби, отговарящи за сложната обстановка”, уточни Весела Панчева. 

На 15-и септември в Средното училище “Димитър Талев” тържествено откриване на учебната година ще има само за първи, пети и осми клас. В заключение Весела Панчева сподели, че очакванията й са за една необикновена и динамична учебна година, но същевременно успешна. Екипът на училището е с положителна нагласа и с желание очаква първия учебен ден.

Заглавната снимка е архивна