Археолозите от Регионалния исторически музей в Добрич проучват четири обекта в областта

Четири експедиции ще проведат археолозите от Регионалния исторически музей в Добрич. Осигурено е изцяло нужното финансиране за археологическите разкопки, съобщи директорът на РИМ - Добрич Добри Добрев.

Археолозите от Регионалния исторически музей в Добрич проучват четири обекта в областта

За продължаващите вече четвърта година разкопки на късноантичната крепост Палматис край тервелското село Оногур са осигурени 18 158 лв. Основната част от средствата за разкопки всяка година от 2016 г. насам, когато започнаха проучванията, се осигуряват от бюджета на Община Тервел. Разкопките са под ръководството на проф. дин Казимир Попконстантинов. Продължава проучването на откритата още през първата година раннохристиянска базилика от V-VІ в. сл. Хр., като се очаква тази година античната църква да бъде напълно проучена.


16 450 лв. са осигурени за разкопки и проучване на античната крепост и пристанище Кария край фара в Шабла. Средствата са предоставени от Министерството на културата. Съдействие за разкопките оказват и от Община Шабла.

Продължава проучването и на късноантичната и ранновизантийска крепост Залдапа край с. Абрит в община Крушари. Там ще бъдат проучвани два обекта. Крепостта Залдапа се смята за най-големия град във вътрешността на Добруджа през късната античност V-VІ век. Археолозите работят на този значим обект от 2014 г. след положените от Регионалния исторически музей в Добрич усилия за ежегодно осигуряване на средства за разкопки. Вече беше доказано, че Залдапа е бил главен град на раннохристиянска епископия. Още в първите две години бе разкрита епископската базилика с крипта, в която са се съхранявали мощите на светци. И тази година необходимите средства за археологическите проучвания са осигурени от Община Крушари. Заради пандемията от коронавирус пропадна планираната международна експедиция с участие на френски учени. Д-р Йото Йотов обаче продължава проучването на една от малките базилики в древния град. Археологът от РИМ – Добрич д-р Боян Тотев ще проучи сектор от крепостта Залдапа, като се очаква археолозите да открият още тайни около древния град.