Анджела Петровски от Сърбия представя авторска фотоизложба на „Виа Понтика“ днес

„Балканиум“ е озаглавена самостоятелната изложба на Анджела Петровски, която ще бъде открита в 18.00 часа днес, в Учебния център по изкуства - ДКИ КЦ “Двореца“ в Балчик.

Анджела Петровски от Сърбия представя авторска фотоизложба на „Виа Понтика“ днес

Анджела Петровски е изучавала художествена фотография във Факултета по приложни изкуства в Университета по изкуствата – Белград. Тя е инициатор на творческия проект „Балканиум“. В изложбата си в рамките на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика“ Анджела Петровски се представя с 18  фотографии.


„За самите Балкани винаги съм мислила, че са място със специфична харизма и топлота, за които често се забравя поради многото проблеми. На пълното отдаване на тази тема за Балканите ме наведе едно мое лично преживяване. Големият момент, в който изкристализира това, с което искам да се занимавам чрез фотографията, беше моето първо отиване в Нови Пазар в Сърбия. Винаги съм смятала, че различни хора има навсякъде и че във всекидневието ни няма място за подчертаване на разликите помежду ни. Самата топлина, която имат малките градчета, през съжителството и срещата на културите в тези градчета, създаването на приятелства – осъзнах, че чрез фотографията искам да пресъздам тази атмосфера и да я споделя с всички.

Отдалечеността на хората и медийната пропаганда създават често негативни образи за „другите“. Затова реших да създам списание, чрез което ще се изгражда позитивна картина за Балканите. Така създадох „Balkanium“ – интернет блог, чиято цел е да запознава хората с различни култури и да сближава хората от различните страни на Балканите. Идеята му е да пресъздава електронно списание, в което ще се споделят истории на фоторепортери от различни балкански страни и по този начин ще запознаят, изненадат или припомнят на останалите за себе си, ще се научат непознати неща или ще разберем колко си приличаме едни с други. Историите съдържат определени послания, едва доловимо показват, че различията не са важни и че добрите хора са навсякъде.

Чрез настоящата изложба ще можете да се запознаете с моите срещи, пътешествия, запознанства с различните бит и култура. Изобщо, това е голям пътепис, още преди да създам списанието“, сподели Петровски.

Второто събитие във фестивалния афиш за 10 септември е прожекция на късометражно кино, която ще започне в 19.00 часа в Учебния център по изкуства - ДКИ КЦ “Двореца“. Ще бъдат представени пет филма от петнадесетото издание на CILECT PRIZE 2020. В компилацията THE CILECT PRIZE 2020 са включени общо 283 филма - 118 игрални, 99 документални и 66 анимационни.

Всяко училище, което е пълноправен член на СИЛЕКТ, има право да участва с по един филм в категориите за игрален, документален и анимационен филм, с продължителност до 30 минути. Всички изпратени студентски филми стават част от компилацията THE CILECT PRIZE.

Всяко училище гласува за филмите, като определя пет най-добри анимационни, пет най-добри документални и пет най-добри игрални филма. След като се обработят резултатите на всички гласували, се обявяват спечелилите в трите категории. Официалната церемония по представянето на наградата обикновено се провежда в годишните конференции на СИЛЕКТ. Първата такава церемония е в Мадрид на 21 ноември 2006 г.

THE CILECT PRIZE е първата по рода си награда, присъдена на студентски филми от цялата общност на училищата - пълноправни членове на СИЛЕКТ.

THE CILECT PRIZE е основана през 2005 г. по предложение на тогавашния вицепрезидент на организацията проф. д-р Станислав Семерджиев -ректор на Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ), София, България. Наградата на СИЛЕКТ се появява в резултат на дългогодишните изследвания на световните студентски фестивални активности и след задълбочено проучване на евентуалното значение на подобна конкуренция между всички училища - членове на СИЛЕКТ. В рамките на „Виа Понтика“ 2020 са предвидени три вечерни прожекции на късометражно кино. Следващите две ще бъдат на 11 и 12 септември.