Класическа музика ще огласи Гръцката църква в Балчик на фестивала „Виа Понтика“ днес

Концерт класическа музика „Пристига есента“ включва афишът на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика“ за 11 септември. Началният час е 18.00.

Класическа музика ще огласи Гръцката църква в Балчик на фестивала „Виа Понтика“ днес

Почитателите на Дуо „Колаж“ ще имат възможност отново да чуят Нона Кръстникова (сопран) и Мария Русева (пиано) в двора на храма „Св. св. Константин и Елена“ в Белия град. Предвидени са изпълнения на музикални произведения на френски, руски и български композитори.



Непрестанно нарастващият репертоар на Дуо „Колаж“ се състои от песенни цикли, които са изключително рядко или дори неизпълнявани в България: Б.Бритън „Кабаретни песни”; Фр. Шопен „Събрани песни”; А. Шонберг „Бретл-песни”; Й. Брамс „Четири строги напева”; Р. Вагнер „Пет стихотворения на Матилде Везендонк”, А. Берг „Четири песни” оп. 2, Л.В.Бетховен „Песни по Гелерт” оп. 48, Роберт Шуман „Песни по стихове на Кралица Мария Стюарт”, Едвард Григ „6 песни върху немски поети” оп. 48 и песенен цикъл „Haugtussa” и др. Дуото изпълнява съвместно камерни опери като „Телефонът” от Дж. Меноти, „Човешкият глас” от Фр. Пуленк. През 2015 г. Дуо „Колаж” печели трета награда на конкурса за песенни дуа „Елза Респиги” във Верона. През 2016 г. Дуо „Колаж” участва в майсторски клас за интерпретация на немска художествена песен (Lied) в Лятната академия в Савонлина (Финландия) с преподавател Хартмут Хол. Дуото изнася самостоятелни рецитали в рамките на програмата „Музиката на Европа” в камерна зала „България“ и участва в редица международни фестивали -  „Софийски музикални седмици”, „Мартенски музикални дни”, „Нощ на изкуствата във Валполичела" (Верона), „Лауреатски дни - Катя Попова”(Плевен), „Виа Понтика“ - Балчик, Софийски фестивал за камерна музика „Аджитато”.

Второто фестивално събитие на „Виа Понтика“ за 11 септември е прожекцията на късометражно кино, която ще започне в 20.00 часа в Учебния център по изкуства в ДКИ КЦ “Двореца“. Ще бъдат представени шест филма от петнадесетото издание на CILECT PRIZE 2020 – от Сингапур, Полша, Канада, САЩ, Франция и Германия.

 В компилацията THE CILECT PRIZE 2020 са включени общо 283 филма - 118 игрални, 99 документални и 66 анимационни.

Всяко училище, което е пълноправен член на СИЛЕКТ, има право да участва с по един филм в категориите за игрален, документален и анимационен филм, с продължителност до 30 минути. Всички изпратени студентски филми стават част от компилацията THE CILECT PRIZE.

Всяко училище гласува за филмите, като определя пет най-добри анимационни, пет най-добри документални и пет най-добри игрални филма. След като се обработят резултатите на всички гласували, се обявяват спечелилите в трите категории. Официалната церемония по представянето на наградата обикновено се провежда в годишните конференции на СИЛЕКТ. Първата такава церемония е в Мадрид на 21 ноември 2006 г.

THE CILECT PRIZE е първата по рода си награда, присъдена на студентски филми от цялата общност на училищата - пълноправни членове на СИЛЕКТ.