Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Седмичен обзор на новините за периода от 7 до 11 септември

Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Добрич отбеляза 80-годишнината от Крайовската спогодба и връщането на Южна Добруджа в пределите на България. През септември 1916 г. Южна Добруджа отбелязва своето освобождение благодарение на победоносния ход на Трета българска армия и конницата на ген. Иван Колев, активно подпомагана от местното население.Честванията започнаха с поклонение в памет на загиналите в събитията от 1916 година във Военното гробище – музей.Добричлии се преклониха и пред подвига на легендарния командир на първа конна дивизия ген. Иван Колев на паметника му в центъра на града. Присъстващите почетоха паметта на загиналите с едноминутно мълчание и положиха цветя и венци на монумента. 



Жители и гости на Община Добричка се събраха на Мемориала в памет на загиналите от VI пехотна Бдинска дивизия за освобождението на Добруджа край село Козлодуйци, за да отбележат 104-ата годишнина от Добричката епопея.Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите връчи грамоти за добро сътрудничество на кмета на община Добричка Соня Георгиева и началникът на Военното окръжие Бисер Бонев. Присъстващите почетоха загиналите в Добричката епопея с едноминутно мълчание и положиха цвета на мемориала на в памет на загиналите от VI пехотна Бдинска дивизия.

Приключиха археологическите проучвания на нос "Калиакра" под ръководството на директора на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова. По думите й равносметката за сезон 2020 е много добра. При разкопките е бил открит нов гроб на млада девойка, златен пръстен с камък, златни обеци, 30 копчета и монети, които най-вероятно са били сечени от деспот Добротица.

Десетки граждани се включиха в благородната кауза, инициирана от Виолета Кирова от Добрич, за подпомагане на деца в нужда от с. Стожер преди първия учебен ден. Доброволците донесоха дрехи, обувки, играчки и пособия за учене, за да зарадват малчуганите от добричкото село.

Този септември началото на новата  учебна година няма да бъде като всички останали заради пандемията. Въпреки това тя ще стартира присъствено, а ученици и преподаватели ще се приспособяват към по-различния начин на работа и образование. От Министерството на образованието и науката разписаха насоки за работа на системата на училищното образование през учебната 2020-2021 година в условия на COVID-19. Според директора на Средното училище “Димитър Талев” Весела Панчева превантивните мерки за образователния процес са безпрецедентни. По думите й причината е, че в миналото също е имало пандемии, но образованието не е било толкова масово разпространено и достъпно.

На 15 септември учениците от цялата страна се връщат в класните стаи. Учебната година ще започне под знака на строги мерки, маски по коридорите и без традиционния училищен звънец, който да приканва децата да влязат в час. За организацията на учебния процес, мерките за недопускане на коронавируса и как ще се процедира при установен положителен случай при учениците и техните преподаватели в СУ „П. Р. Славейков” в Добрич разказа директорът на учебното заведение Георги Георгиев

Богата и наситена културна програма предстои на Професионалния ансамбъл “Добруджа” в Добрич, с главен художествен ръководител Стоян Господинов. Културният афиш може да видите (ТУК).

Земеделски производители от община Добричка искат обявяване на форсмажорна настоящата година. Писмо с направена подписка са изпратили до областния управител Красимир Кирилов, до директора на областната дирекция “Земеделие“ Десислава Иванова и до кмета на община Добричка Соня Георгиева.

Брейк клуб "Кошера”  ще бъде открит в Добрич на 15 септември. Той е създаден от Калоян Митев, който от 15 години танцува хип-хоп и брейк танци. Тренировките ще са подходящи за деца над 6-годишна възраст и ще се провеждат в понеделник, сряда и събота в сградата на Арт център “Палитра”, сподели за Добрич Онлайн Калоян Митев.

Стенописът в концертната зала „Нели Божкова” в Добрич представя вечната битка между доброто и злото, между красивото и грозното. В него са вплетени образите на богът на светлината и изкуствата Аполон, музите и богините от древногръцката митология, които само с лаврови клонки и песни сякаш успяват да изтласкат тъмнината от залата. 

Областната дирекция на МВР в Добрич издирва Петър Иванов Ненков на 37 години от град Добрич. По данни на близките, Петър е напуснал дома си на 1 август 2020 г. и оттогава е в неизвестност. Мъжът е висок около 185 см, със слабо телосложение, дълга кестенява коса, със сини очи.

41% е спадът на подадената вода в Добрич и загубите по мрежата лед реализирането на ЛОТ 2 И 3 по водния цикъл, съобщи ръководителят на проекта инж. Живко Неделев. След справка от Водното дружество е станало ясно, че от януари до края на месец август за тази година към Добрич са подадени 879 476 кубика.

Без "Почетен гражданин на Добрич" през тази година. Комисията по избора е разгледала двете постъпили предложения – за музиканта и диригент Атанас Генчев и за поета и публицист Драгни Драгнев. Нито една от номинациите  не е събрала необходимите 7 гласа, за да се избере Почетен гражданин. Така комисията няма да внесе предложение до Общинския съвет за удостояване със званието.