"Олива" купи за 2.3 млн. долара стария завод на "Калиакра" в Добрич

"Олива" купи за 2.3 млн. долара стария завод на "Калиакра" в Добрич
Българският производител на слънчогледово масло "Олива" купи за 2.3 милиона долара стария завод за преработка на слънчоглед на "Калиакра" - Добрич. Това става ясно от съобщение на консултанта по сделката - адвокатското дружество "Токушев и съдружници", цитирано от CEE Legal Matters и SeeNews. От купувача потвърдиха за сделката пред "Капитал".

Обект на сделката


Заводът за слънчогледово олио "Калиакра" беше част от инвестиция на американската Bunge, която през лятото на 2007 г. премести производството си в Румъния. Няколко месеца преди това "Юниливър" изнесе (пак в Румъния) своето производство на маргарини "Калиакра" и "Рама", за които използваше 30% от продукцията на завода за олио "Калиакра-Бунге".


Днес активите, които купува "Олива", включват приблизително 140 000 квадратни метра земя и над 85 отделни сгради и складови помещения.


"С настоящата придобивка "Олива" цели разширение на складовото си стопанство както за суровина, така и за готова продукция. Активите, които дружеството ще ползва и развива, са силози и плоски складове за съхранение на зърно и маслодайни култури, както и резервоари за съхранение на масла. Складовата база "Калиакра" в Добрич е в близост до новооткрития завод на Олива" в района на Варна и ще обслужва складовите нужди на производството му. Активите са в много добро състояние с оглед на периода на закупуване и с отчитане на нормалното им изхабяване", коментираха за "Капитал" от компанията и уточниха, че "Олива" планира инвестиции в посока модернизиране на складовото стопанство, за да отговаря на съвременните изисквания за съхранение на зърна, маслодайни култури и масла.


Разрастването продължава


Очевидно разрастването на националния лидер в производството на растителни масла "Олива" продължава. През юни т.г. Черноморската банка за търговия и развитие отпусна 35 млн. евро заем за търговско финансиране на компанията - част от синдикиран механизъм на стойност 90 млн. евро, предоставен от група международни търговски банки с водещ мениджър BNP Paribas Suisse. От компанията тогава коментираха, че заемът ще послужи за оборотен капитал на най-новия фирмен завод в близост до Варна, който удвоява капацитета и увеличава експортните й възможности.


Заводът край Варна започна да се строи в средата на 2017. Инвестицията в него е 40 млн. евро, като 31 млн. са корпоративен заем от Европейската инвестиционна банка по плана "Юнкер" (или Европейския фонд за стратегически инвестиции). Заводът заработи поетапно, целта е през 2020 г. да достигне пълната си мощност.


"Олива" има още едно финансиране от европейска институция - със заем от 22 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие през 2013 г. компанията изгради своя нов високотехнологичен завод в Полски Тръмбеш, специализиран в производството на нерафинирано масло. Цялата инвестиция бе за 30 млн. евро.


Компанията


"Олива" е притежание на компанията за търговия на зърно и маслодайни култури "Билдком". Едноличен собственик на "Билдком" е Ангел Георгиев, който влиза като акционер в "Олива" през 2001 г. и постепенно във времето увеличава дяловете си до над 99%. "Олива" пък е наследник на строената през 1942 г. маслодобивна фабрика "Перла" в Кнежа.


Трите производствени центъра на дружеството - край Варна, в Кнежа и в Полски Тръмбеш, осигуряват на групата възможност да преработва 700 хил. тона семена годишно. Портфолиото на компанията включва сурово и рафинирано слънчогледово олио, слънчогледов шрот, белени семена. Годишно около 80-90% от продукцията са предназначени за износ. Купувачи на суровите масла са рафинерии от различни точки на света. "Олива" няма собствени марки и продава част от рафинираното масло в бутилирана разфасовка с етикет на клиента.


За 2019 г. приходите на "Олива" отбелязват над 32% скок спрямо предходната година и надхвърлят 725.7 млн. лв. Печалбата също отбелязва над 30% ръст и достига 22.05 млн. лв.


Източник: www.capital.bg


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+