Иванка Боянова почете паметта на героя от Първата световна война Антон Дяков, който е неин родственик

Иванка Боянова почете паметта на героя от Първата световна война Антон Дяков, който е неин родственик
На 13 септември се навършиха 104 години от смъртта на полк. Антон Дяков - български офицер, герой от Първата световна война.


По този повод неговата родственица Иванка Боянова посети село полк. Дяково. Тя беше посрещната сърдечно от жителите на селото.  Живко Марков от отдел „Нова и най-нова история“ на Регионалния исторически музей – Добрич разказа на събралите се жители за подвига на българските войници и офицери на Добруджанския фронт по време на Първата световна война. 


Полковник Дяков е командвал 19-и пехотен Шуменски полк, който е участвал в боевете за Тутракан   на 5 и 6 септември 1916 г. След падането на града той продължил да води бойни действия в Добруджа. На 13 септември 1916 г. части на полка са се сражавали край село Азаплар. Тук е бил убит полковник Дяков. Първоначално е погребан в селото, а впоследствие костите са пренесени във Военно гробище, град Добрич. През 1942 г. селото е преименувано на Полковник Дяково.


Иванка Боянова положи цветя на паметната плоча, посветена на нейния славен родственик. Цветя бяха положени и на гроба на полковник Дяков във Военно гробище.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+