Иванка Боянова почете паметта на героя от Първата световна война Антон Дяков, който е неин родственик

На 13 септември се навършиха 104 години от смъртта на полк. Антон Дяков - български офицер, герой от Първата световна война.

Иванка Боянова почете паметта на героя от Първата световна война Антон Дяков, който е неин родственик



По този повод неговата родственица Иванка Боянова посети село полк. Дяково. Тя беше посрещната сърдечно от жителите на селото.  Живко Марков от отдел „Нова и най-нова история“ на Регионалния исторически музей – Добрич разказа на събралите се жители за подвига на българските войници и офицери на Добруджанския фронт по време на Първата световна война. 

Полковник Дяков е командвал 19-и пехотен Шуменски полк, който е участвал в боевете за Тутракан   на 5 и 6 септември 1916 г. След падането на града той продължил да води бойни действия в Добруджа. На 13 септември 1916 г. части на полка са се сражавали край село Азаплар. Тук е бил убит полковник Дяков. Първоначално е погребан в селото, а впоследствие костите са пренесени във Военно гробище, град Добрич. През 1942 г. селото е преименувано на Полковник Дяково.

Иванка Боянова положи цветя на паметната плоча, посветена на нейния славен родственик. Цветя бяха положени и на гроба на полковник Дяков във Военно гробище.