В МБАЛ-Добрич е открит Ковид сектор с пулмолог и инфекционист

Месец след като здравният министър Костадин Ангелов посети МБАЛ - Добрич и заяви, че за разпространението на Ковид-19 може да спомага и болницата в града, ситуацията с вируса в лечебното заведение вече е овладяна. За това увери д-р Георги Желязков, който е назначен за прокурист в Многопрофилната болница за активно лечение.

В МБАЛ-Добрич е открит Ковид сектор с пулмолог и инфекционист

Сменят директора на МБАЛ – Добрич



В болницата вече работи Ковид сектор по всички санитарни и превантивни мерки. Той се намира на осмия етаж. Напълно изолиран е и в самостоятелен корпус. Има индивидуален вход и асансьор, разполага с 40 легла.  Лицата, с установена коронавируса инфекция, нямат контакт с други пациенти. В отделението работи специално обучен персонал, който обслужва само Ковид сектора. Екипът е от шестима лекари, осем сестри и девет санитари. Д-р Георги Желязков увери, че те работят по график, за да им бъде осигурена необходимата почивка.  

Ковид сектораът е ръководен от пулмолога д-р Божидарова, а главният консултант е инфекционистът д-р Йовева. Тя беше единственият инфекционист в болницата и завеждащ отделението. След подаване на заявление за напускане, пациентите, които се нуждаят от настаняване в отделението, се пренасочват към лечебни заведения извън област Добрич. В момента д-р Йовева обгрижва лица с коронавирус в специално разкрития за това сектор. Десет са положителните пациенти, настанени в отделението, един е интубиран, а пет са съмнителни и се очакват резултати.

Инфекциозното отделение в МБАЛ - Добрич затваря

Прокуристът увери, че пациентите спокойно могат да посещават МБАЛ - Добрич. Припомняме, че при проверката на лечебното заведение, здравният министър коментира, че организацията в МБАЛ не му харесва. Като пример той даде смесване на потоците на пациентите. В единия край на коридора на петия етаж беше „чистата” зона, в другия – COVID зоната. Всички пациенти се обслужваха от един и същ персонал. Здравният министър беше видял и цивилни хора без лични предпазни средства, които влиза болницата.

Нередностите са отстранени с разкриването на специален Ковид сектора и новата организация на работа. 

“Реорганизацията, която се случи през последните няколко седмици и спазването на предписанията от РЗИ дават резултат. Поздравления за д-р Желязков и екипа му. Помощта към болницата не винаги е само финансова, тя може да се изразява във всякаква насока. Включително това, което успяхме с д-р Желязков, е да пренасочим човешки ресурс. Хора, които да помогнат за по-бързото ремонтиране на Ковид отделението”, каза кметът на Добрич Йордан Йорданов. 

Д-р Георги Желязков съобщи, че се водят преговори за наемането на още един инфекционист в МБАЛ - Добрич. Той посочи още, че следващият план за действие е решаване на проблема с кадровия дефицит, който съществува в почти всяка болница. Прокуристът на МБАЛ увери, че ще направи всичко възможно, за да привлече напуснали специалисти, както и специализанти. 

В заключение д-р Георги Желязков сподели, че в МБАЛ са осигурени лични предпазни средства за около два месеца. Той каза, че лечебното заведение приема дарения за осигуряването на още предпазни маски, облекла и дезинфектанти. 

Нова организация на работа в болницата в Добрич

Новата организация на работа в болницата в Добрич продължава. В лечебното заведение не се допускат външни лица, а в Спешното отделение пациентите могат да бъдат само с един придружител, за да не се струпват хора на едно място.