Засилено полицейско присъствие около училищата в област Добрич за първия учебен ден

Във всички училища, в които се открива учебната година в област Добрич, ще има полицейски служители. Над 120 полицаи ще съблюдават за спазване на реда, да няма струпване на автомобили край учебните и детските заведения и да са чисти входовете.

Засилено полицейско присъствие около училищата в област Добрич за първия учебен ден

Това съобщи пред журналисти днес началникът на отдел „Охранителна полиция” към ОД на МВР – Добрич Иван Валентинов. 



На територията на областта има 8 професионални гимназии, 16 средни училища, 33 основни, 3 начални и 2 частни училища и 86 детски градини. В тази връзка отдел „Охранителна полиция” е ангажирана с опазването на обществения ред и с безопасността на движението по пътищата. 

„Освен като полицейски служител, но и като баща, искам да се обърна към всички граждани във връзка с утрешния ден и началото на учебната година. Като родители и близки на ученици, които тепърва ще започнат училище, сме обзети от еуфория и емоции, които отместват вниманието ни от обкръжаваща ни среда. Искам да обърнем внимание, особено в началото на учебната година и по възможност да ограничим движението с моторни превозни средства, където учат нашите деца, да ограничим спирането и паркирането в зоните на учебните заведения с цел да не създаваме предпоставки за пътни инциденти както с нас, така и с децата”, заяви Валентинов. 

С откриването на учебната година стартира и традиционната акция на полицията  „Децата тръгват на училище, да ги пазим на пътя”. Тя се проведжда в периода от 1 септември до 31 октомври.  За нея съобщи началникът на сектор „Пътна полиция” Жулиян Минев.

„По отношение на акцията по откриване на учебната година имаше доста съпътстващи предварителни мероприятия, които бяха осъществени от нашите служители като обследвания на сградите, на входовете на училищата и детските градини, пътната сигнализация в районите – знаци, маркировка, предпазни парапети”, заяви той. 

По време на тържествата за откриване на учебната година утре във всяко едно училище ще бъде осигурено полицейско присъствие, каквото ще има и през цялата учебна година в часовете преди и след учебните занятия, когато движението на ученици и родители е по-интензивно. Контролът ще бъде съсредоточен главно на натоварените пешеходни преходи, автобусни спирки. „Целта е да опазим живота и здравето на децата. При необходимост са поставени задачи на патрулите за ръчно регулиране за осигуряване на безопасното пресичане в районите на училищата”, допълни Минев. 

До края на месеца ще бъдат изготвени и графици за изнасяне на беседи по пътна безопасност в учебните заведения в областта. Стартът ще бъде даден с учениците от начален курс, а през втория срок служителите на реда ще работят с учениците от по-горните етапи. Цикълът от беседи ще приключи с дванадесетокласниците преди абитуриентските балове.