„Пътна полиция” със засилен контрол в Седмицата на безопасност на пътя

Седмината от 16 до 22 септември е обявена за Седмица на безопасност на пътя. Инициативата е на европейската мрежа на службите на „Пътна полиция” – „Роуд пол”.

„Пътна полиция” със засилен контрол в Седмицата на безопасност на пътя

Акцията стартира на 16 септември, обявен за ден без загинали на пътя.  Мотото за нашата страна на кампанията е „Остани жив, пази живота”. 



През тази седмица сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР – Добрич предвижда засилен контрол по основните пътни направления на областта и на градската улична мрежа. Един от основните акценти на кампанията е противодействието на разсеяността на водачите, тъй като на база научни изследвания е доказано, че между 10 и 30% от тежките катастрофи са поради употреба на телефони и други системи в автомобила, разсейващи шофьорите. 

Всеки, който желае да се включи в инициативата на „Роуд пол”, може да го направи като се регистрира на сайта на европейската мрежа или на интернет страницата на „Пътна полиция”. Там може да даде обещание за безопасно поведение на пътя чрез попълване на формуляр. Могат да бъдат публикувани илюстрации, както и да бъде разпространявана снимка, изобразяваща символа на 0 загинали при катастрофи на пътя.