20 първокласници прекрачиха за първи път училищния праг в с. Карапелит

20 първокласници прекрачиха за първи път училищния праг в с. Карапелит
Тази година 223 ученици ще се обучават в Средното училище „Никола Йонков Вапцаров” в с. Карапелит. 20 от тях прекрачиха днес за първи път училищния праг и чуха сладката песен на училищния звънец.


С песни, стихове, много усмивки и лека тъга по отминаващото лято учениците от с. Карапелит отбелязаха началото на дългоочакваната за някои учебна година. „15 септември – денят, в който по традиция се открива учебната година е невписан в календара празник, но е неповторим по своята тържественост. На този ден, когато лъчите на слънцето все още ни напомнят за лятото, ние българите с чувство на гордост повеждаме децата си към родното училище”, каза в приветственото си слово директорът на училището Ивелина Тончева.  Тя се обърна към най-малките ученици с думите: „Пожелавам ви незабравими дни, успешно обучение и вяра в учителите, с които ще вървите заедно по пътя на знанието”. Сред официалните гости на тържеството бяха кметът на община Добричка Соня Георгиева, кметът на с. Карапелит Георги Петков и Ремзи Кямил – кмет на с. Енево.„Скъпи ученици, учете, защото знанието ще ви осигури по-добър живот, ще ви осигури право на избор, пожелавам ви всеотдайност към трупането на знания, упорит труд и вяра във възможностите. Скъпи учители приемете моите искрени пожелания за здраве и воля за нови успехи”, заяви кметът на община Добричка Соня Георгиева. 


Тази година училището в с. Карапелит предлага на гимназистите придобиване на първа и втора степен професионална квалификация. Първата степен е работник в хранително-вкусовата промишленост, която се придобива след завършен десети клас. От 3 години обаче учебното заведение е средно и се осъществява план прием за 5-годишен срок на обучение, с който се придобива втора степен на професионална квалификация. Тази година за първи път е бил осъществен и допълнителен план прием, приети са ученици в 11 клас, които се обучават по специалността „Производство на растителни масла”.  Средното училище в Карапелит има установени и добри отношения с „Клас Олио”, където е и главната база за провеждане на обученията. През тази година в училището ще преподават и много млади учители. Учебната година обаче ще започне малко по-нестандартно, под знака на COVID-19.  Маските ще бъдат задължителни за учениците, когато се движат по коридорите, а за учителите са осигурени шлемове, всички помещения са снабдени с дезинфектанти. Създадени са потоци на движение по коридорите и големите и малките ученици ще влизат през различни входове. 
Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+