Община Добрич ще предостави временен безлихвен заем за изплащане на възнаграждения на назначени по проект лица в ОП „Обреден дом“

Община Добрич ще предостави временен безлихвен заем в размер на 3 237 лева по проект „Нова възможност за младежка заетост“ по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“.

Община Добрич ще предостави временен безлихвен заем за изплащане на възнаграждения на назначени по проект лица в ОП „Обреден дом“

Целта е разплащане на разходи по изпълнение на проекта. Срокът за възстановяване на заема е след одобрение и възстановяване на депозираните искания за плащане от управляващия орган на програмата.


Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ е насочена към постигането на по-висока и качествена заетост, намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване, както и модернизиране на публичните политики. 

От Общинското предприятие “Обреден дом” са кандидатствали по проект “Нова възможност за младежка заетост” за наемане на безработни лица – младежи до 29 години в траурно-обредната и съпътстващите я дейности. Основната цел е обезпечаване на административната дейност и дейностите по почистването на гробищния парк за период от 6 месеца, за подпомагане на дейности, свързани с предоставянето на услуги, помощ при създаване и актуализацията на архив, сметосъбирането и товаренето на отпадъци и други подобни.

Разходите за възнаграждения и осигурителни вноски, които се поемат от проекта са 90% от минималната работна заплата за страната плюс дължимите осигурителни вноски за работодателя. Лицата ще бъдат назначавани по Кодекса на труда на осем часов работен ден. В бюджета на ОП “Обреден дом” за 2020-а година не е утвърдена сума за такъв  разход. За това се налага да бъде отпуснат временен безлихвен заем с цел изплащане на възнагражденията и осигурителните вноски на назначените лица до верифицирането им и преди възстановяването им.