Клуб по спортни и латино танци за деца отваря врати в Добрич през октомври

Варненският клуб по танци „Черно море” ще отвори филиал в Добрич в началото на октомври месец. Той ще се намира в Aрт център „Палитра”.

Клуб по спортни и латино танци за деца отваря врати в Добрич през октомври

Танцовият спортен клуб „Черно Море“ е основан през юли 2019 година от добричлията Борис Милев и неговата танцова партньорка Анастасия Дарчук от Украйна. От 2020 година клубът членува в Българската федерация по спортни танци (БФСТ) и е част от най-големия отбор по спортни танци в света „Team Diablo“ със седалище Молинела, Италия.  Борис и Анастасия сформират своя танцов дует през октомври 2018 пред погледа на 5 кратните световни шампиони по латиноамерикански танци Габриеле Гоффредо и Анна Матус, които са и техни треньори. След добри резултати на международния подиум, двойката е включена в националния отбор на България за Европейското първенство през 2019г. в Букурещ, Румъния, където страната ни достига полуфиналите и се класира на 9 място на стария континент. След още добри резултати двойката завършва годината на 145 място в световната ранглиста и втора от българските двойки.


През 2019 година те решават да дадат един нов тласък на спортните танци в България като създадат клуб „Черно море” в крайморския град. 

„В последните години се наблюдава една негативна тенденция, която мен лично, като спортист ме натъжава. В България спортните танци губят своята популярност, затова решихме да се захванем и да ги възобновим, използвайки опита от Италия и искаме да приложим новите умения и знания тук в България и да развием и дадем тласък на този красив артистичен спорт”, заяви Борис Милев. 

По сходни причини се е родила и идеята за създаването на клуб по танци и в Добрич. „Преди много години, когато започнах да тренирам, първата ми школа в Младежкия дом беше „Фантастика” на Здравко Даскалов, но с него си отиде тази школа и като цяло спортните танци в Добрич”, сподели Милев. 

Клубът по спортни танци в Добрич, който е част от варненския „Черно море” ще стартира своята дейност на 3 октомври в Арт център "Палитра", като тренировките ще се провеждат в продължение на час,  само през уикендите. Школата стартира с деца от 4 до 15 години, но в бъдеще може да се сформира и група за възрастни. Основен ръководител ще бъде Мирела Кафалиева, която е финалист на България на национални първенства и носител на редица престижни награди. Тя е в топ 100 на световната ранглиста за младежи.  „Добрич е град със страшно много таланти, но за жалост това, че от много години няма такъв спортен клуб хората са загубили до голяма степен интереса към спортните танци. Надявам се да възродим този интерес у децата и начинанието ни да се увенчае с успех”, заяви тя.