Предават на властите в Чехия мъж, обвинен във фалшифициране и измама

Окръжният съд в Добрич допусна предаване на българския гражданин И.И. на властите в Чехия с цел провеждане на наказателно преследване срещу него.

Предават на властите в Чехия мъж, обвинен във фалшифициране и измама

Той е бил обявен за международно издирване въз основа на Европейска заповед за арест, издадена от Районен съд в гр. Острава. Чешките власти са поискали задържането и предаването на българина във връзка с подозрение за участието му в престъпления, квалифицирани като неправомерно придобиване, фалшифициране и промяна на платежни инструменти, производство и съхранение на инструменти за фалшифициране и измама.



Мъжът е установен в Добрич на 31 август 2020 година, след което му е наложена мярка за неотклонение задържане под стража.

В производството за разглеждане по същество на издадената Европейска заповед за арест той заяви пред Окръжния съд, че желае доброволно да бъде предаден в Чехия. Чешките власти са предоставили гаранции, че след приключване на наказателното производство при заявено желание мъжът ще бъде върнат в България за изтърпяване на евентуално наложено му наказание лишаване от свобода.

Решението, с което Окръжният съд допуска предаването на българския гражданин, е окончателно. Съдът потвърди и взетата спрямо него мярка за неотклонение, като разпореди той да бъде приведен във варненския затвор до фактическото му предаване на компетентните чешки власти.