НС реши окончателно ЦИК да наеме или да закупи машините за гласуване

НС реши окончателно ЦИК да наеме или да закупи машините за гласуване
Народното събрание продължава с разискванията на второ четене на промените в Изборния кодекс.

Със 116 гласа за депутатите приеха окончателно предложението на ГЕРБ ЦИК да наеме или да закупи машините за гласуване.


Държавната агенция Електронно управление заедно с Българския институт за стандартизация и Института по метрология ще удостоверяват съответствието на доставения тип техническо устройство. Удостоверяването ще се извършва в срок от 30 работни дни, считано от датата на предоставянето от ЦИК на машините за гласуване.


Централната избирателна комисия ще определя техническите изисквания към апаратната и програмната част на техническите устройства за машинно гласуване, приеха още депутатите.


От БСП оспориха текста с мотива, че това ще доведе до хаос по време на предстоящите парламентарни избори.


Депутатите тепърва ще разискват основната част от промените, свързана с предложението на ГЕРБ за въвеждане на смесена система при избори за Велико народно събрание.


Вчера мнозинството окончателно реши на следващите избори да се гласува и с машини, и с хартиени бюлетини. Днес парламентът ще обсъди предложението на ГЕРБ за създаване на нова глава в Изборния кодекс за въвеждане на смесена система при избори за Велико народно събрание.


От ГЕРБ предлагат мажоритарен избор на половината депутати във Великото народно събрание, а останалите 200 да се избират пропорционално. Идеята е атакувана и от опозицията, и от един от коалиционните партньори - "Национален фронт за спасение на България". В партията на Валери Симеонов предлагат запазване на общия ред, предвиден в конституцията, за избори за Велико народно събрание. В мотивите си НФСБ посочват, че Великото народно събрание изисква максимална представителност, която се гарантира единствено от пропорционалната избирателна система, а мажоритарен избор облагодетелства основно големите политически сили.


БСП настоява предложенията в изборното законодателство за Велико народно събрание да бъдат оттеглени. Лидерът Корнелия Нинова:


"160 подписа за свикване на Велико народно събрание няма да имате. Не губете времето на парламента и на народа. Това беше спасителният пояс за Бойко Борисов и за вас."


Депутатите ще решават още дали да възложат на Централната избирателна комисия да закупи или наеме машините за гласуване - предложение, което се оспорва от БСП и ДПС.


Национален референдум ще може да се провежда и по въпроси, които досега са били разглеждани само от Велико народно събрание.


Предложението на ВМРО беше прието в новия Изборен кодекс, който депутатите разглеждаха през последните два дни.


Отхвърлено беше друго искане на партията - да се намали минималният брой жители в населено място, нужен за образуване на кметство от 350 на 200 души.


Източник: bnr.bg


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+