С богата програма Добрич ще отбележи 25 септември

Денят на Добрич – 25 септември, ще бъде отбелязан с тържественост и почит.

С богата програма Добрич ще отбележи 25 септември

Тази година се навършват 80 години от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България. Юбилейна годишнина, която се чества от всички добруджанци, от всички българи, защото е символ на обединението и единството на българския народ. 


Варненският и Великопреславски Митрополит Йоан в съслужение с добрички духовници ще отслужат от 9.00 ч. панихида за загиналите за свободата на Добруджа във Военното гробище музей. В официалната церемония ще вземе участие и представителна рота на Военноморските сили. 

В 10.30 часа започва тържественото заседание на Общински съвет Добрич. Тази година званието „Почетен гражданин на Добрич“ няма да бъде присъдено. В празничната музикална програма ще участват Български камерен оркестър – Добрич с диригент Иван Янакиев, Хор „Добруджански звуци“ с гл. диригент Елвира Пастърмаджиева, Детски хор „Маестро Захари Медникаров“ и Дамска хорова формация „Мистика“ с диригент Росица Дурмушлийска, Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов и Духов оркестър – Добрич с диригент Стоян Монов. 

Празничният ден ще продължи с концерта „Здравей Добрич“ от 11.00 часа на площад „Свобода“ с участието на: Арт център „Палитра“ с арт директор Иван Иванов, Спортен клуб „Алексия“с хореограф Севдалина Мавродиева - Нейкова, Студио за поп-рок певци „Сарандев“ при Младежкия център в Добрич с вокален педагог Елена Карабельова, Танцов театър „Дея“ с ръководител и хореограф Лана Анцаридзе, възпитаници  на СУ „Св. Климент Охридски“ с ръководители Милена Пеева и Борислав Капитанов,  Салса клуб „Десита“ с ръководител Десислава Тодорова  и Танцова формация „Infection“ с ръководител Полина Митева при НЧ „Добрич-2017 г.“ , Хип-хоп формация „NNS CREW“ с ръководител Миглена Георгиева и Алекс Киров, Балетна формация „My Dance“ с ръководител Пламена Петрова, Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с гл. худ. ръководител Стоян Господинов, Фолклорен танцов ансамбъл „Добротица“ и Детска танцова студия „Добрич“ при Младежки център – Добрич с гл. худ. ръководител и хореограф Александър Александров и пом.-хореограф Юрий Митев. В концерта ще участват и талантливата певица Виктория Георгиева, която представи достойно България на Евровизия.   

От 17.00 часа в Градски парк „Свети Георги“ ще бъде осветена паметната плоча с имената на войниците и офицерите – добруджанци, загинали във Втората световна война. 

За всички почитатели на духовата музика от 18.00 часа отново в Градски парк, пред ресторант „Лебед“ ще бъде изнесен концерт на Представителен гвардейски духов оркестър и солисти от Представителен ансамбъл на въоръжените сили. 

Клавирният концерт „Есенна привечер – от Бетховен до Владигеров“ на Иван Керековски от 18.00 ч., Огледална зала „Нели Божкова“ ще ни пренесе в света на класическата музика. 

Кулминацията на 25 септември е Тържествената заря проверка от 20.00 часа на площад „Свобода“.