Паметна плоча на Никола Богданов ще бъде открита на 21 септември

Паметна плоча на Никола Богданов (1932-2013) ще бъде открита в Добрич на 21 септември, съобщават от Художествената галерия.

Паметна плоча на Никола Богданов ще бъде открита на 21 септември

Творецът е бил скулптор и Почетен гражданин на Добрич. Паметната плоча ще бъде открита в понеделник от 17.00 часа пред дома му на ул. "Генерал Гурко"  5, срещу Дом-паметника "Йордан Йовков".



Плочата е изградена по инициатива и с активното участие на Инициативната група "Памет за добруджанци". Събитието е със съдействието на Община Добрич, Представителство на СБХ - Добрич и Дружеството на добричките художници в Добрич.

Никола Богданов е роден нa 12 юли 1932 г. в гр. Търговище. Средно образование завършва в гр. Добрич, а висше през 1962 г. в Художествената академия в София, в ателието на проф. Любомир Далчев, със специалност “Декоративно-монументална скулптура”. През 1967 г. става  член на секция "Скулптура" при СБХ  гр. София.От 1963 г. до 1981 г. работи като  художник - проектант в Куклен театър гр. Добрич.

Той е една от ярките творчески личности на Добрич и Добруджа - скулптор, общественик, Почетен гражданин на Добрич, един от създателите на Дружеството на художниците в града и негов дългогодишен творчески секретар. Н. Богданов е свързан с Художествената галерия в града от създаването й и е активен участник в набирането на художествения й фонд. Той е сред инициаторите на общата художествена изложба “Земята и хората”, която в продължение на няколко десетилетия /1964 – 1987/ се открива в Добрич и привлича художници от цялата страна.

Неговите монументални творби, мемориални паметници, релефи, стенописи, мозайки, керамични пана и скулптурни композиции оформят облика на Добрич и Каварна, селата Крушари и Кайнарджа, екстериорите и интериорите на обществени сгради и училища в Добруджа. Автор е на паметника на Деспот Добротица в Каварна/1977/, На загиналите български воини 1944-1945. в с. Крушари/1988/, на релефа На Н.В. Борис ІІІ в Добрич/1992/, на бюст-паметника на Васил Левски в Добрич/1998/ и др.