Животновъдите получават SMS за доказване на обвързаната подкрепа

Всички животновъди, които са кандидатствали по схемите за обвързана подкрепа за Кампания 2020 г. и са подали в заявлението си коректно мобилен телефон за контакти, получиха кратко съобщение (SMS).

Животновъдите получават SMS за доказване на обвързаната подкрепа

По този начин те бяха информирани, че трябва да докажат реализацията на мляко, млечни продукти и животни. Съобщението  е  изпратено до фермерите от телефонен номер 180-080.


Предприетата от ръководството на ДФ „Земеделие”  практика да се изпращат на стопаните кратки съобщения (SMS),  цели те да бъдат своевременно информирани за периоди на прием на документи по съответни схеми и мерки, които администрира фонда.

Припомняме, че от 5 до 31 октомври 2020 г. се доказва реализацията на произведеното мляко и млечни продукти, както и реализираните на пазара животни. Животновъдите могат да изтеглят и попълнят образците на документите, с които доказват реализация на произведената от тях продукция от интернет страницата на ДФ „Земеделие”. Към приложените файлове е изготвена и подробна инструкция за тяхното попълване.

Попълненият опис по образец се подава на електронен носител в областните  дирекции на Държавен фонд „Земеделие“. Стопаните трябва да предоставят и заверени копия на документите, доказващи реализацията на продукцията си.

Реализацията на млякото и млечните продукти се доказва за периода от 01.10.2019 г. до 30.09.2020 г., съгласно разпоредбите в чл. 27в, ал. 1 от Наредба № 3 от 17.02.2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания.

Документи за реализация на мляко и млечни продукти се подават по четири схеми: Схема за обвързано подпомагане на млечни крави - СМлК, Схема за обвързано подпомагане за млечни крави под селекционен контрол - ЕЖСК (мляко), Схема за обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол – ДПЖСК (с реализация на мляко или комбинирана реализация) и Схема за обвързано подпомагане за биволи – Биволи. Бенефициерите следва да реализират на пазара определените в нормативната уредба количества мляко и млечни продукти на глава допустимо животно по съответната схема. При попълване на документите кандидатите трябва да използват съответната бланкова таблица, според регистрацията им в ИСАК – като физическо лице, юридическо лице или едноличен търговец.

Реализираните на пазара животни се доказват по три схеми - Схема за обвързано подпомагане за месодайни крави и/или юници – СМКЮ, Схема за обвързано подпомагане за месодайни крави под селекционен контрол – ЕЖСК (месо), Схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол – ДПЖСК (с реализация на месо или комбинирана реализация). В зависимост от това къде са реализирани животните – в България или извън страната, се попълват различни типови образци.