Картини, вдъхновени от разкази на Йордан Йовков, представят в Дом-паметника в Добрич

Гостуваща изложба живопис на Дора Куршумова „100 мига от „Старопланински легенди“ представят в Дом-паметника „Йордан Йовков“ в Добрич.

Картини, вдъхновени от разкази на Йордан Йовков, представят в Дом-паметника в Добрич



Организатор на изложбата е Регионалният исторически музей. Тя е част от съпътстващата програма в рамките на предстояща научна конференция „(Не)познатият Йовков“, посветена на 140 години от рождението на Певеца на Добруджа, която ще се проведе на 30 септември и 1 октомври в литературния музей в Добрич.


В експозицията са включени 49 картини, които представят цитати от 9 разказа от сборника „Старопланински легенди” на великия български писател. В платната са преплетени спиращи дъха пейзажи, красиви гледки,  както и взаимоотношенията на хората, техните празници и обичаи през погледа на Йовков. 

Авторът на изложбата е Дора Куршумова, която освен художник, е и специалист по орнаментиката и символиката на хаджийската носия, която е включена в голяма част от илюстрациите. Куршумова е родом от град Сливен, където работи и твори.  Тя е основател на Фондация „Европейски младежки инициативи“, която подпомага развитието на младите таланти и вече четвърта поредна година дава отличия и награди за млади будители. Самата Дора като художник е известна с това, че е широкоспектърна. Тя рисува в областта на живописта, текстила, народната носия, има безкрайно много нейни издания. 


Творбите на Дора Куршумова са рисувани през 2015 година, във връзка с рождението на писателя и са били 120.  Рисувани са като вдъхновение от разказите на Йовков, събрани в книгата „Старопланински легенди”.  Всяка една от картините съответства на отделен цитат от разказ и това показва познаването на авторката на творчеството на писателя. Техниката на рисуване е много специфична – текстил батик, т.е. парен текстил, който се обработва с восък, след това се нанасят багрилата, когато се премахне восъка термично се забелязва една наситеност на цветовете.

„Авторката се е опитала да хване различни моменти от пейзажа и от човешките взаимоотношения, за съжаление някои от най-хубавите картини вече не са тук. Те красят някой български дом. Това показва, че художничката е добре позната в България и нейното творчество се цени високо”, сподели уредникът в Дом-паметника "Йордан Йовков" в Добрич Магдалена Трифонова. 


Изложбата може да бъде разгледана до края на месец ноември. Картините се продават като събраната сума е предназначена за подкрепа и стимулиране на млади творци.