Пътуващата екоизложба #БезОтпадъци ще бъде представена във фоайето на Младежкия център в Добрич

Пътуващата екоизложба #БезОтпадъци ще бъде представена във фоайето на Младежкия център в Добрич
Пътуващата изложба провокира гражданите да се замислят по темата за общата отговорност да живеем в чисти и красиви градове.

Изложбата е част от дългосрочната програма на „БГ Бъди активен“ – „_Място България”, целяща да фокусира вниманието на обществото върху нуждата от промяна на публичните пространства в малки и големи населени места чрез активизиране на местните общности, използвайки подхода на т.нар. placemaking. 


Изложбата #БезОтпадъци е на финалното си пътешествие в град Добрич. Експозицията на интерактивни модули ще бъде гост на всички градове част от проекта „_Място България“, като таблата гостуват между една и две седмици във всеки град. В Добрич тя ще бъде разположена във фоайето на Младежки център –Добрич от 23 септември до 2 октомври. 


Тя е плод на съвместната работа на сдружение „БГ Бъди активен“ с дизайнерите от графично студио ПУНКТ. Общо 16 са визите, които по интересен начин насочват вниманието на обществото върху намаляването на отпадъците, рециклирането, грижата за общите пространства и устойчивия начин на живот и ги мотивира да следват този модел в ежедневието си.


Изложбените табла съдържат интересна образователна информация за това кои продукти могат да се рециклират и кои не, както и идеи как да живеем в по-чисти и по-красиви места. Наситени с много цвят, динамика и експресивност, красивите модули ще помогнат на гражданите да научат и черната статистика за отпадъците или „Мръсните истини за боклука“. Историята е разказана така, че да увлече деца и възрастни, редувайки образи и текст. Разбира се, съдържанието включва и #ДобриятПример на инициативата „Аз, Ти, Пловдив!“ от 2019-та, който да послужи за вдъхновение и да привлече повече съмишленици към каузата #БезОтпадъци.


„_Място България” е дългосрочна програма на „БГ Бъди активен” за промяна на публичните пространства в малки и големи населени места чрез активизиране на местните общности, използвайки подхода на т.нар. placemaking (местоправене). От 2017 г. до сега, благодарение на програмата, са обновени места в 23 селища в цяла България. Част от „_Място България” бяха и дейностите от платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“, за чиста Европейска столица на културата 2019. През 2020 г. дейностите на “_Място България” обхващат шест града чрез инициативата „Партньорство за красива и чиста България“ – Пловдив, Варна, Шумен, Добрич и Силистра. Сред планираните дейности са обучения за организиране на събития без отпадъци, съвместни инициативи с жителите и местните власти за облагородяване на публични пространства и активизиране на местните общности, почистване на градски зони и зони край водни басейни, както и обучения на доброволци, работилници за рециклиране и др. Проектът цели и да се създаде конструктивен диалог между граждански организации, местни власти и компании в името на дългосрочно партньорство за създаване и поддържане на красиви, удобни и чисти публични зони. Инициативата се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола. Местни партньори в проекта са Черноморския център за развитие, „Зеленият пламък” и ДоброЖънци.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+