Нов зелен фестивал “ДоброЖънци Фест” със занимания за малки и големи ще се проведе в Добрич

Като своеобразно еко селище, в което развиват дейността си, чувстват Центъра за защита и природа на животните доброволците от „ДоброЖънци”.

Нов зелен фестивал “ДоброЖънци Фест” със занимания за малки и големи ще се проведе в Добрич

Макар все още да не е създадено реално еко селище, те реализират редица благородни за града инициативи. Една от първите им прояви беше изграждане на къща за водоплаващи птици в Зооцентъра от природни материали. Активните граждани се обединяват около общата си кауза преди три години, а днес все повече млади хора стават част от доброволческата организация, която тази събота и неделя организира нов зелен фестивал. Той носи името “ДоброЖънци Фест”, а в богатата му програма са включени занимания както за малките посетители, така и за големите. Събитието ще се проведе в Зооцентъра и ще започне с мероприятие за всички възрастови групи - йога за малки и големи. Идеята е хората да се откъснат от забързаното ежедневие и да усетят живота в природата. Точно поради тази причина в програмата е заложена възможност за преспиване с палатки. 



“На повечето фестивали има работилници само за малки, ние се постарахме да има и за по-възрастни гостуващи. В 12 и 14 часа по-големите ще имат възможност да се включат в работилница. Едната е насочена към трите “р” - рециклирай, редуцирай, реизползвай. Всеки ще може да си направи хартиено бижу”, обясни координаторът на фестивала Бояна Драгоева. 

Децата ще могат да се включат в “Доброжънска работилница”. Най-големите ентусиасти ще имат възможност да се научат да плетат на една кука и да пишат с пирограф. За най-малките е организирано и предизвикателство, свързано с търсене на съкровище, предвидено за 12 и 16 часа. Организаторите запазват в тайна какво ще бъде съкровището, защото именно то е изненадата.

В училище за родители психолог ще даде напътствия и съвети към по-младите родители. На фестивала ще гостуват сугестопеди от Бургас, които ще разкажат повече за работата на проф. Георги Лозанов и сугестопедията чрез игри за малки и големи. 

За доброто настроение през вечерта са предвидени изпълнения на живо и филмов фестивал за късометражно кино “Карантината”, чиято тема ще бъде “Опазване на природата”. 

За любопитните малки и големи посетители на фестивала, които искат да научат повече за богатството на родината, организаторите са подготвили експедиция до скалните манастири в местността “Шан кая” и до археологическите разкопките на Палматис край село Оногур. Присъстващите ще се срещнат със археолога Боян Тотев, под чието ръководство са направени археологическите разкопки. Той ще разкаже повече за историята на местността. Пътуването е предвидено за 10;30 часа от Центъра за защита на природата и животните със собствен транспорт.

Една от каузите на “ДоброЖънци Фест”, който ще се проведе на 26 и 27 септември, е Центърът за защита и природа на животните. Средствата, събрани от билети, ще се ползват за подобряване на Зооцентъра. Входът за фестивала ще бъде с цена от пет лева за двата дни. За деца под 7-годишна възраст фестивалът е безплатен.