Eко празник ще насърчи децата на Добрич да събират разделно и да рециклират отпадъците

На 26 септември, от 10.30 ч. на сцената в Скейтпарка в градската градина „Свети Георги“, ще се проведе детски еко празник по повод рестарта на системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки.

Eко празник ще насърчи децата на Добрич да събират разделно и да рециклират отпадъците

Организатори на събитието са община град Добрич и „ЕКОПАК България“, организацията отговорна за обсужването на цветните контейнери и рециклирането на отпадъците.



Целта на събитието е да насочи вниманието на гражданите към новата система от цветни контейнери разделно събиране на отпадъци и нейната правилна употреба. Тя оптимизира досега действащата система, като броят на площадките за разделно събиране се увеличава от 152 на 160 и се заменя от 2-цветна контейнерна на 3-цветна контейнерна система. Трицветната система е с доказана по-голяма ефективност и екологосъобразност от двуцветната:

· сини контейнери – за събиране на хартиени и картонени отпадъци от опаковки;

· жълти контейнери – за събиране на пластмасови и метални отпадъци от опаковки;

· зелени контейнери – за събиране на стъклени отпадъци от опаковки.

Анализите показват, че чрез използването на този тип система се събира по-качествен и чист отпадък, което допринася за увеличаване на разделно събираните отпадъци от опаковки и тяхното последващо рециклиране. Новите контейнери са тип „иглу“ със значително по-ограничени възможности за изваждане на вече постъпилите в тях отпадъци.

Интересна музикално-артистична програма е подготвена за най-малките. Актьорите от „Театър на приказката – София“ ще представят образователното куклено шоу „Малки юначета с празни тумбачета“. Детската пиеса представя историята на три симпатични същества – Хартояд, Пластоядка и Стъклояд, които живеят в парка и се „хранят“ с отпадъци от опаковки. Приказните герои разказват на децата как да пазят природата, чрез разделно събиране на отпадъци. Програмата предвижда още невероятните изпълнители от НЧ "Добрич-2017", Студио за съвременни танци "ПАЛИТРА" и Фолклорен ансамбъл „Добруджа“.

Но това далеч не са единствените изненади, които очакват всички деца. "Нека заедно спасим природата и дадем рестарт на разделното събиране!", призовават организаторите.