Преиздадоха сборника с разкази „Добруджанци“ на Яни Калиакренски

Изданието е по повод 80 години от подписването на Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа в пределите на майка България

Преиздадоха сборника с разкази „Добруджанци“ на Яни Калиакренски

Сборникът "Добруджанци" на един от регионално изявилите се автори на българската литература от 20-30-те години - Яне Калиакренски, изцяло свързал живота си с Добруджанския край, е бил официално представен в залата на община Каварна, съобщават от местната администрация.




Създаването и появата на неговата книга "Добруджанци" през 1934 г. не е плод на замисъл, възникнал и дълго "отлежавал" в съзнанието и творческите му търсения. С нея той не цели решаването на мащабни естетически проблеми, чрез оригинално разработен сюжет, изграждането на мащабни художествени образи и пр. Условие за вникване в затворения в сборника с разкази човешки свят е днешният читател да знае за активното авторово участие в публичния живот, протичащ в условията на Добруджа, намираща се под румънска власт.

Яни Калиакренски е псевдоним на Яни Парашкевов Хаджиянев, български писател и журналист, обществен, културен и театрален деец, редактор. Роден е на 12 януари 1898 г. в Каварна. Илюстрациите към сборника „Добруджанци“ са на известния наш художник и карикатурист Любомир Михайлов, а идеята, съставителството и издаването е дело на Атанас Димитров – АтаДим.