Официално откриха обновените сгради на читалищата в селата Спасово и Кардам

Официално са открили реновираните сгради на НЧ „Отец Паисий -1897“ в село Спасово“ и НЧ „Пробуда - 1941“ в село Кардам, съобщават от община Генерал Тошево.

Официално откриха обновените сгради на читалищата в селата Спасово и Кардам

Тържественото събитие съвпадна с отбелязването на Националните културни празници „Албена“ 2020, на които Община Генерал Тошево отново е домакин. 



Двата храма на българската просвета, култура и фолклор бяха ремонтирани по-рано тази година по проект на трансгранична програма INTERREG V-A Румъния – България 2014-2020 „Развитие на туристическия потенциал, опазване и популяризиране на общото наследство“. Проектът се изпълнява в партньорство с община Мурфатлар, Република Румъния, като водеща организация е Община Генерал Тошево. Общата стойност на проектното предложение е в размер на 1 219 951 евро, а 610 006 евро от тях са за българската община. Дейностите по неговото изпълнение включваха освен основен ремонт на сградите на двете читалища, още благоустрояване на площада пред читалището в село Кардам и благоустрояване на прилежащото пространство около Историческия музей в град Генерал Тошево.


Символичните церемонни по прерязване на лентите за откриване на обектите са направили последователно в Спасово и Кардам пред погледите на десетки развълнувани жители на добруджанските села. Кратки музикални програми са съпътствали събитията, на които официални гости са били кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, неговите заместници Деян Димитров и Румен Мунтянов, както и плеядата от български творци, участници в Национални културни празници „Албена“ 2020, начело с Иван Гранитски.

В своята реч Валентин Димитров е изтъкнал важността от реконструкцията на сградите за бъдещото развитие и поддържане на духовния и културен живот в двете най-големи села на територията на общината. „Хората по селата трябва да продължават да съхраняват и популяризират културното наследство на Добруджа. Трябва да се насърчават и младите хора да се включват и да участват дейно в организираните прояви. Това ще запази българския дух и народния фолклор живи и те ще пребъдат“, заявил е кметът на Община Генерал Тошево.

В двете културни институции са направени ремонт на библиотеките, залите и сцените, обновени и освежени са гримьорните, санитарните и складовите помещения. Подменена е PVC дограмата на сградите и ел. инсталацията. Извършени са и детайлни ремонти по ВиК системите в двете сгради.

 Всички тези дейности значително ще подобрят функционалното състояние на читалищата. Така ще бъде удължен техният живот, а това ще подпомогне устойчивото социално-икономическо развитие на трансграничния регион.