Добрич почете паметта на падналите за свободата на Добруджа

С военен ритуал и заупокойна панихида във Военното гробище – музей в Добрич по традиция започнаха проявите по повод празника на града.

Добрич почете паметта на падналите за свободата на Добруджа



Някога на това място се е провеждал прочутия Добрички панаир, огласян от шума на работилниците, колелетата на препълнените със стока каруци и от оживлението на множеството малки дюкянчета. Днес това място е осеяно с каменни надгробия и над него цари вечен покой. Тук помирени навеки почиват войни от шест национални армии и четири вероизповедания, участници в Добричката епопея от 1916 година. 


На церемонията присъстваха кметът на Община Добрич Йордан Йорданов, кап. I ранг Ваньо Мусински – заместник-командир на флотилия „Бойни и спомагателни кораби”, бригаден генерал Явор Матеев – командир на съвместното командване на „Специалните операции”, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, народните представители Даниел Петков, д-р Хасан Адемов, Йордан Апостолов, консул-съветникът в Генералното консулство на Руската федерация в град Варна Оксана Жерновая, Мурат Анъл – вицеконсул на Генералното консулство на Р Турция в Бургас, областният управител на Добрич Красимир Кирилов и неговите заместници Живко Желязков и Красимир Николов, председателят на Общинския съвет Мая Димитрова, представители на Министерството на отбраната и на Военното окръжие в Добрич, Областна дирекция на МВР, почетни граждани, военноинвалиди и военни от запаса, членове на кметския екип, представители на официално признатите вероизповедания, на политически партии и движения и обществени организации, граждани и гости на град Добрич. 


Заупокойна молитва в памет на героите, отдали своят живот за свободата на Добруджа и войните, които почиват на Добруджанска земя, отслужиха Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит  Йоан, иконом Иван Дойчев – архиерейски наместник на Добричката духовна околия, дякон Любомир Георгиев и свещеници от Варна и Добрич. 


„На днешния паметен ден се намираме на мястото на покоя и си спомняме за бележити събития, случили се в нашата история, които свидетелстват за една изключителна изява на човешка вяра в Бог. Само вярващото сърце е способно да положи душата си за своите приятели по думите на свети Йоан Богослов, защото вярващото сърце знае, че винаги може да даде своя живот за вярата, отечеството и свободата. Намирайки се тук на мястото на покоя, наш православен, духовен и морален дълг е всяка година да си спомняме за тези воини и за онези събития от българската история, които са пример на единодействие и дълбоко познаване на политическата обстановка и на изключителен дипломатически такт. Безспорно е, че празникът на Добрич започва с точно това присъствие тук, когато някога Антон Страшимиров свидетелства, че покойниците са били толкова много, че онези, които е трябвало да ги погребват е трябвало да изправят техните оръжия до тях и казва: „Всичко заприлича на лозе”. Тези думи са паметни както в живота на българската литература, така и на българската история. Онези хора от различни националности и вери, които тук положиха душата си и костите и проляха кръвта си заслужават дълбоко уважение и почит. Те са пример и от своите гробовни места ни говорят колко много днес в нашата сложна съвременност, трябва да имаме обединеност, да дишаме с един дух, да имаме обединеност около православната ни вяра, която трябва да познаваме добре. Българският народ има своето бъдеще единствено, ако съхрани и опази православната си вяра”, каза Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит  Йоан. 


"Събрали сме се тук, за да почетем паметта на загиналите герои за свободата на Добруджа и каузата за Обединена България. Днес честваме 80-годишнината от завръщането на нашия роден край в пределите на България. Дело мащабно, заслуги за което имат стотици хиляди хора. Всички ние сме добре запознати с имената на генералите, ръководителите и основните действащи лица в Добричката епопея и последвалите велики събития. Ако се вгледаме ще видим кръстовете с имената на тези мъже, тръгнали от Горна Козница, Дупнишко, Изворско, Добрич, Врачанско, Видинско, Софийско и останали завинаги тук. Те не са искали нищо, но са били готови да жертват всичко, защото младежите от онова време са имали дълг към родината. Дни като този ни дават повод да се замислим какъв е нашият дълг и какво можем да направим за Родината, за родния град, семействата си”, каза в тържественото си слово кметът на Добрич Йордан Йорданов. 


С минута мълчание и поднасяне на венци и цветя на паметниците беше почетена паметта на героите.


Празничният ден продължава с концерта „Здравей Добрич“ от 11.00 часа на площад „Свобода“ с участието на: Арт център „Палитра“ с арт директор Иван Иванов, Спортен клуб „Алексия“с хореограф Севдалина Мавродиева - Нейкова, Студио за поп-рок певци „Сарандев“ при Младежкия център в Добрич с вокален педагог Елена Карабельова, Танцов театър „Дея“ с ръководител и хореограф Лана Анцаридзе, възпитаници  на СУ „Св. Климент Охридски“ с ръководители Милена Пеева и Борислав Капитанов,  Салса клуб „Десита“ с ръководител Десислава Тодорова  и Танцова формация „Infection“ с ръководител Полина Митева при НЧ „Добрич-2017 г.“ , Хип-хоп формация „NNS CREW“ с ръководител Миглена Георгиева и Алекс Киров, Балетна формация „My Dance“ с ръководител Пламена Петрова, Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с гл. худ. ръководител Стоян Господинов, Фолклорен танцов ансамбъл „Добротица“ и Детска танцова студия „Добрич“ при Младежки център – Добрич с гл. худ. ръководител и хореограф Александър Александров и пом.-хореограф Юрий Митев. В концерта ще участват и талантливата певица Виктория Георгиева, която представи достойно България на Евровизия.   

От 17.00 часа в Градски парк „Свети Георги“ ще бъде осветена паметната плоча с имената на войниците и офицерите – добруджанци, загинали във Втората световна война. 

За всички почитатели на духовата музика от 18.00 часа отново в Градски парк, пред ресторант „Лебед“ ще бъде изнесен концерт на Представителен гвардейски духов оркестър и солисти от Представителен ансамбъл на въоръжените сили. 

Клавирният концерт „Есенна привечер – от Бетховен до Владигеров“ на Иван Керековски от 18.00 ч., Огледална зала „Нели Божкова“ ще ни пренесе в света на класическата музика. 

Кулминацията на 25 септември е Тържествената заря проверка от 20.00 часа на площад „Свобода“.