Добрички певци и музиканти представиха съвместни изпълнения на тържествената сесия на ОбС

Тържествена сесия на Общинския съвет е едно от събитията по повод Деня на Добрич. Тя започна с химна на България, Европа и Добруджа.

Добрички певци и музиканти представиха съвместни изпълнения на тържествената сесия на ОбС

Българският камерен оркестър в Добрич,  Хор “Добруджански звуци”, Детският хор “Маестро Захари Медникаров”, Дамската хорова формация “Мистика”, Професионалният фолклорен ансамбъл “Добруджа” и Мария Славова - орган  представиха културна програма, изпълнена с пъстри гласове и звуци. В нея те показаха интересни съвместни представления, които заредиха публиката с емоция. 





Кметът на Добрич Йордан Йорданов и председателят на Общинския съвет Мая Димитрова припомниха в речта си историческите събития, свързани с връщането на Южна Добруджа в пределите на България и белязали през миналия век нашия регион.


“На този ден, след близо три десетилетия на международна изолация, унижения и дискриминация България си възвръща отново Южна Добруджа, отнета през 1 919 година с Ньойския договор от великите сили. След Съединението на Източна Румелия с Княжество България, възвръщането на Южна Добруджа е единственият случай, когато българският национален въпрос намира своето успешно решение. Когато идва веста за нейното възвръщане, не само в Добруджа, но и в цяла България звънят камбаните на свободата”, каза Мая Димитрова.

Тя поздрави и почетните граждани на Добрич, които присъстваха в органовата зала - Галина Дурмушлийска, Атанас Пеев и Петър Крумов.

“Часът е 12:30, датата е 7 септември 1940 година, когато на честотата на радио “София” прозвучава гласът на премиера министър Богдан Филов, който гръмко съобщава дълго чаканата новина: “Братя и сестри, българи, добруджанци, Добруджа е свободна, Добруджа е България”. Тогава най-нетърпеливите патриоти излизат по улиците на Добрич с български знамена в ръце, но бързо биват приканени да се  приберат по домовете си докато  управлението на премине изцяло в ръцете на българските власти”, каза кметът Йордан Йорданов. 


На тържествена сесия на Общинския съвет гости бяха министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, народните представители от Добричкия регион - Даниел Йорданов, д-р Хасан Адемов, областният управител Красимир Кирилов, консул-съветникът в Генералното консулство на Руската федерация в град Варна Оксана Жерновая, представители на политически партии, неправителствени организации, граждани и гости на града. 

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева отправи поздрав към присъстващите:

“За мен днешния ден е изключително вълнуващ и казвам това не просто от кортоазия или защото така е прието да се казва, а защото моето детство е преминало точно в тази зала. Години наред моята майка организираше тържествата и честванията за 25 септември. Много пъти съм била както в залата, така и зад сцената. За мен днешния ден наистина е повод за особено вълнение. За мен е чест да съм заедно с вас за отбелязването на една от най-важните и светли дани в съвременната история на българия”.




Днес в рамките на честванията за 80-годишнината от връщането на Южна Добруджа в пределите на България и влизането на българската войска в добруджанския град, от 16:15 часа ще започне шествие по пешеходната част на бул. "25-ти септември” на Представителния духов оркестър на Военноморските сили, военнослужещи и граждани. На площад „Свобода“ ще бъдат изложени въоръжение и бойна техника на Военноморските сили. Очаква се по време на събитието да прелетят самолети от състава на Военновъздушните сили, които по този начин своеобразно ще поздравят граждани и гости на града. Мероприятието е част от информационната кампания "Бъди войник".

От 17.00 часа с Военен ритуал на Паметника в Градски парк „Свети Георги“ ще бъде открита обновената паметната плоча с имената на войниците и офицерите – добруджанци, загинали във Втората световна война.

Тържествена заря в памет на загиналите герои за свободата на Добруджа е организирана за 20.30 часа на сцената на площад „Свобода“. Тя ще бъде кулминация на тържествата, посветени на 80 години от възвръщането на Южна Добруджа към пределите на България. В паметното събитие ще участват представителен духов оркестър и представителни блокове на Военноморските сили на Република България.

В 20.30 часа на площад „Свобода“ президентът Румен Радев ще приеме почетния строй и ще отправи приветствие към жителите и гостите на града.