Красимир Каракачанов в Добрич: Желанието на президента за безусловна капитулация и служебно правителство няма как да се случи в момента

„Предложих да има едно спокойствие в обществото и да има диалог, но за съжаление президентът отказва да участва в този диалог. В края на краищата решението си е негово, не е добро решение, но е негово”, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който е на посещение в град Добрич.

Красимир Каракачанов в Добрич: Желанието на президента за безусловна капитулация и служебно правителство няма как да се случи в момента

Той коментира пред журналисти отношенията между министър-председателят Бойко Борисов и президента Румен Радев, като изрази желанието си за диалог между двамата. „Държавата не е държава за едни избори, тя съществува на Балканите от 1400 години и не можем да я залагаме в името на това, че се борим за власт. Няма как да се случи това, което иска президента, а именно безусловна капитулация и служебно правителство”, заяви той.  Според Каракачанов разумният вариант е да се води диалог.  По думите му премиерът е много по-комуникативен и отворен за всякаква форма на разговори.  „Моето намерение беше добро и с най-добри чувства. След 30 години караници, омраза и разделения не сме цъфнали и вързали и явно пътят е друг, но трябва всички да го разберат”, категоричен беше Красимир Каракачанов. 


Той коментира и ремонта на самолетите МиГ-29. По думите му има забавяне, но то е за сметка на руския завод, като по един от договорите вече е поискана неустойка. „За разлика от договора с Беларус за 125, въпреки пандемията имаше един месец забавяне. Дойдоха едновременно два самолета на 21 и 22 септември, така че до края на декември би трябвало да пристигнат всички осем самолета от Беларус”, заяви той. Каракачанов беше категоричен, че няма вариант ремонтите да бъдат преместени в друга страна от ЕС, защото няма завод, който да ремонтира подобна техника.  „Единствено поляците имат завод, в който ремонтират своите МиГ-29, те имат 36 самолета, но лицензът им е даден само за тяхна техника и нямат право да ремонтират самолети на трети страни. Преди 5 години имаше подобен опит за ремонт на двигатели в Полша и в последствие се отказаха, защото имало остра реакция от страна на руснаците. Можем да закупим двигатели, но не можем да ги ремонтираме там”, сподели той. 

На въпроса дали има притеснения относно шпионския скандал за разкриване на военни тайни, Красимир Каракачанов отговори: „Работата на Контраразузнаването на България е точно тази, да разкрива дали има опити някой да придобие държавни тайни. Надявам се, че това, което ДАНС са събрали като информация ще бъде достатъчно прокуратурата да вземе необходимите мерки”.