С военен ритуал откриха обновената паметна плоча с имената на добруджанците, загинали във Втората световна война

С военен ритуал откриха обновената паметна плоча с имената на войниците и офицерите – добруджанци, загинали във Втората световна война.

С военен ритуал откриха обновената паметна плоча с имената на добруджанците, загинали във Втората световна война



Паметникът е открит на 8 септември 1969 година и на него са изписани имената само на 254 от общо 366 загинали от региона. След усилия от експерти на Регионалния исторически музей в Добрич и историка Радослав Симеонов в новия каменен знак на безсмъртието са изписани всичките 366 добруджанци, отдали живота си за отечеството. 

Паметната плоча с имената на войниците и офицерите – добруджанци, загинали във Втората световна война беше осветена от отец Емануил. 


Министърът на отбраната Красимир Каракачанов присъства на събитието. Той благодари на цялата добричка общественост и местните власти, които години наред са събирали и издирвали имената на всички добруджанци, загинали във Втората световна война, които днес са изписани на паметната плоча. 


„Тези мъже, и други като тях, воюваха и загиваха затова да бъде запазено нашето Отечество, непокътнато, след поредната голяма война“, посочи министър Каракачанов. 

В словото си той припомни накратко историческите събития около Първата и Втората световна война и специално съдбата на българите от Северна Добруджа и Южна Добруджа:

„За част от добруджанци 80-ата годишнина от връщането на Южна Добруджа е голям празник. Българите, живеещи в Южна Добруджа, се върнаха в Майката Родина, но българите от Северна Добруджа бяха изселени. За тях това не беше празник, но въпреки всичко една справедливост възтържествува - Южна Добруджа беше върната на България и днес е едно от най-прекрасните кътчета на нашата Родина“.



Лентата с трикольора на България беше прерязана от кмета на Добрич Йордан Йорданов и министъра на отбраната Красимир Каракачанов за официално откриване на обновената паметна плоча с имената на войниците и офицерите – добруджанци, загинали във Втората световна война.


„Причината да се съберем днес тук е, за да отдадем почит на 366 загинали добруджанци по време на Втората световна война. Това е последната страница от тази история, с тази паметна плоча, за да отдадем почит на тези геройски загинали войници. За мен тези войници са дали най-свидното, което имат – своя живот. Те са жертвали себе си, за да бъдат България и Добрич свободни, за да не отстъпят крачка назад от нашите граници, за да защитят своята мила родина“, каза кметът на Добрич Йордан Йорданов. 


Кметът подчерта, че повече от 20 години е събирана информация загиналите добруджанци. Градоначалникът благодари на Министерството на отбраната за оказаното съдействие за паметната плоча, както и на експертите от Регионалния исторически музей в Добрич за положения труд да бъдат изписани всички 366 имена, както и на роднините на загиналите, оказали също помощ.


Сред официалните лица на откриването на обновената паметна бяха лейтенант Димитър Илиев - заместник-началник на отбраната, бригаден генерал Валери Цолов – заместник командир на сухопътните войски, контраадмирал Кирил Михайлов – командир на военноморските сили, бригаден генерал Петьо Мирчев – заместник-командир на военновъздушните сили, народните представители Пламен Манушев, Даниела Димитрова и Даниел Петков, областният управител Красимир Кирилов, председателят на ОбС – Добрич Мая Димитрова, представители на политически партии, обществени организации, граждани и гости на града. 



Присъстващите отдадоха почит с едноминутно мълчание към добруджанците, загинали във Втората световна война. Венци и цветя бяха положени на паметната плоча с имената на войниците и офицерите.