Ново зелено събитие “ДоброЖънци Фест” в Добрич събира малки и големи посетители днес

Нов зелен фестивал “ДоброЖънци Фест” със занимания за малки и големи се провежда днес и утре в Зооцентъра в Добрич.

Ново зелено събитие “ДоброЖънци Фест” в Добрич събира малки и големи посетители днес


В програмата са заложени различни занимания за всички възрасти, сред които еко работилници, йога, училище за родители и сугестопедични игри. Идеята е приятели и семейства да прекарат свободното си време сред природата. За най-големите приключенци е предвиден лагерен огън и възможност да преспиване с палатка. 



„Нашето двудневно преживяване е насочено към възрасти от 3 до 103, както обичаме да казваме. Затова се погрижихме още от сутринта програмата да бъде за малки и големи. Работилниците са хем за родителите, хем за по-малките. Хубавото на нашия фестивал е, че те са безплатни и цялото семейство може да се включи и да участва. Цялото семейство може да дойде и да прекара време заедно. Днес продължаваме до около 22 часа. Който желае може да дойде с палатката си и да намери своето място сред природата. Над вечер ще има кино и лагерен огън, където ще се съберем да се топлим и говорим“, каза координаторът на фестивала Бояна Драгоева. 


„Днес ще рециклираме, ще правим бижута от вестник, който предварително е стоял 24 часа във вода и лепило C200. След това от него са направени формички на бижу, които всеки ще може да си оцвети, лакира и носи. Това, на което аз много наблягам е рециклирането на стари дрехи, хавлии и играчки“, каза Доротея Атанасова, която ръководи една от работилниците на фестивала. Тя изработва художествен текстил, различни украшения, сред които и сувенири от вълна. „Имам вълна, имам игли, на желаещите мога да покажа как се правят сувенири от вълна“, допълни творецът.



„Децата ще изработват най-различни фигури от природни и рециклируеми материали, които сме събрали от гората. Има шишарки, орехи, жълъди, както и коркови тапи от вино и сухи цветя. Всеки ще си сътвори неговия малък спомен, с каквото пожелае“, каза Венцислава. Тя е на една от работилниците заедно със своята майка Катерина. 



За най-малките е организирано и предизвикателство, свързано с търсене на съкровище, предвидено за 12 и 16 часа днес. Организаторите запазват в тайна какво ще бъде съкровището, защото именно то е изненадата. 

За любопитните малки и големи посетители на фестивала, които искат да научат повече за богатството на родината, организаторите са подготвили експедиция до скалните манастири в местността “Шан кая” и до археологическите разкопките на Палматис край село Оногур на 27 септември. Присъстващите ще се срещнат със археолога Боян Тотев, под чието ръководство са направени археологическите разкопки. Той ще разкаже повече за историята на местността. Пътуването е предвидено за 10;30 часа от Центъра за защита на природата и животните със собствен транспорт.


Фестивалът се организира от Еко сдружението „ДоброЖънци“, входът за двата дни е на стойност от пет лева, а събраните средства ще се ползват за подобряване на Зооцентъра.