БАБХ издаде 18 акта за нарушения в заведения и търговски обекти по българското Черноморие през летния сезон

БАБХ издаде 18 акта за нарушения в заведения и търговски обекти по българското Черноморие през летния сезон
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 2 442 проверки в заведения и търговски обекти във връзка с летния туристически сезон на териториите на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Варна, ОДБХ Бургас и ОДБХ Добрич.

Засиленият контрол е обхванал периода от 3 юли до 10 септември, включително.


За констатирани несъответствия са съставени 18 акта за установяване на административно нарушение (АУАН) и са връчени 183 предписания на бизнес операторите.


Възбранени и насочени за унищожаване са 103 кг и 400 грама храни. От тях 39,6 кг са от животински произход (с изтекъл срок на годност, без етикетировка и без маркировка или неправилно съхранявани), 23 кг риба и рибни продукти без етикети и 40,8 кг храни от неживотински произход (с изтекъл срок на годност и без етикетировка). 


Най-често бяха констатирани нарушения като търговия с храни без маркировка за произход и годност, несъответствия при етикетиране на храните, съвместно съхранение на различните групи храни, изискващи различен температурен режим, незадоволителна хигиена на обекта, както и неспазване от персонала на процедурите за противоепидемичните мерки, свързани с COVID-19.


По време на летния туристически сезон проверяващите инспектори не са констатирали инциденти в резултат на консумация на храни на териториите на ОДБХ - Добрич, ОДБХ - Варна и ОДБХ - Бургас.


Проверките са обхванали обекти за търговия на дребно с храни, на подвижни, временни и сезонни обекти, такива с дейност кетъринг, на заведения за обществено хранене, включително намиращи се на територията на хотелски комплекси, туристически обекти предлагащи услугата „all inclusive“ и други. Целта на проверките беше установяване съответствието на обектите с изискванията на действащото законодателство.


Заглавната снимка е илюстративна


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+