Отказаха по-лека мярка за неотклонение на млад мъж, пребил до смърт друг в Добрич

Отказаха по-лека мярка за неотклонение на млад мъж, пребил до смърт друг в Добрич
Апелативния съд във Варна потвърди като законосъобразен ареста на обвинен в убийство, извършено на 9 август тази година в Добрич.

Въззивната инстанция се произнася за втори път по искания на Динчер А. за по-лека мярка за неотклонение, които са били отхвърлени от Добричкия окръжен съд.


Припомняме, че след възникнал скандал по ул. "Димитър Ковачев" в Добрич между обвиняемия и пострадалия Спас С. 23-годишният Динчер нанесъл побой над 43-годишния си опонент, който по-късно починал в болница. На задържания е повдигнато обвинение за умишлено убийство, извършено по особено мъчителен за жертвата начин. За това най-тежко според Наказателния кодекс престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.


Защитата на Динчер продължава да оспорва правилността на така възведеното обвинение, с мотива, че инцидентът е бил предизвикан от пострадалия, който отправял обиди към близките му. Това довело до силен афект у заподозрения. В подкрепа на искането за по-лека мярка за неотклонение е здравословното състояние на обвиняемия. В условията на ареста има опасност негово хронично заболяване – алергия към насекоми - да се обостри и да доведе до летален изход.


Апелативният съд заключи, че жалбата на Динчер А. срещу задържането му е неоснователна. Два месеца след ареста тази мярка за процесуална принуда остава адекватна, е изводът на въззивната инстанция. Рискът младият мъж да се укрие или наруши закона все още не е оборен, особено предвид тежестта на обвинението. Освен това, през юли тази година Добричкият районен съд е постановил присъда спрямо него по друго дело и към момента на настоящото престъпление е била в сила пробационна мярка. По отношение здравето на обвиняемия, съдът установи, че той е получил медицинска помощ, а прокуратурата е разпоредила проверка на хигиената в следствения арест в Добрич. Няма данни, че здравословното състояние на 23-годишния мъж не му позволява да пребивава в местата за лишаване от свобода.


Определението, с което Апелативен съд – Варна потвърди задържането под стража на обвинения в убийство по особено мъчителен начин Динчер А., е окончателно.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+