Нинова с призив към напусналите БСП да излязат от парламента

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заедно с депутатите от парламентарната група призоваха напусналите шестима депутати да излязат от Народното събрание.

Нинова с призив към напусналите БСП да излязат от парламента

Нинова заяви, че в момента те не представляват никого, тъй като са избрани с листата на БСП и не са мажоритарни депутати. Корнелия Нинова коментира, че оценка за работата на шестимата е дала самата партия и резултатите от гласуването за избор на националния съвет на БСП, където Красимир Янков е получил малко над хиляда гласа, а Валери Жаблянов - над 700.


Корнелия Нинова заяви, че мотивите за напускането на депутатите не са ценностни, а властови.

"Очевидно е, че мотивите за напускане не са ценностни, а властови. Докато бяха членове на Изпълнителното бюро и на Националния съвет не виждаха ценностни различия с партията и стояха в нея, а сега, когато вече не са на ръководни постове, напускат партията. Сигурни сме, че ако бяха избрани за членове на Националния съвет, нямаше да го направят. Това поведение е обидно към десетките хиляди социалисти в страната, които вярват в идеите, членуват в партията, работят години наред в името на успеха на партията, безкористно, и без да се борят само за постове", каза Нинова.

"Заявката, че оттук нататък ще бъдат независими депутати, за да представляват своите избиратели и да не ги излъжат в очакванията им, не отговаря на истината, тъй като организациите от областите, където са избрани за депутати, късно снощи и днес се произнесоха - искат незабавно тези депутати да напуснат и парламента, ако наистина изборът им е въпрос на морал", каза още лидерката на социалистите.

Корнелия Нинова призова внимателно да бъде следено гласуването на напусналите депутати, от което ще стане ясно дали са били финансово стимулирани, за да се отцепят от БСП.

Красимир Янков и Валери Жаблянов, Лало Кирилов, Димитър Стоянов, Георги Андреев и Николай Иванов вече са независими депутати.

Петима от тях, с изключение на Валери Жаблянов, напускат и партията заради несъгласие с политиката на лидера Корнелия Нинова. От парламентарната трибуна Жаблянов посочи:

"Действието, което предприехме с моите другари, това е мотивирано от желанието да се запази същността, импулсът, дълбокият смисъл на лявата политическа идея. Всичко това ни беше отнето в групата, ръководена от г-жа Нинова. Обявяваме се за независими народни представители, оставаме съмишленици, ние сме опозиция на сегашното управление и на сегашното управляващо мнозинство и ще останем така с всичките си парламентарни и извънпарламентарни политически действия".