4 882 жители на област Добрич ще получат хранително подпомагане от БЧК

Българският Червен кръст в Добрич започна раздаването на хранителни продукти. Очаква се 4 882 уязвими жители от областта да получат подпомагане през месеците октомври и ноември, съобщи за медията ни д-р Артюн Еринозов, директор на Областния съвет на БЧК в Добрич.

4 882 жители на област Добрич ще получат хранително подпомагане от БЧК

4 086 човека ще получат по един хранителен пакет, а на останалите 796 ще бъдат раздадени по два. “Всички хранителни продукти, които се съдържат в един пакет, са  с различни бройки. Общият брой на артикулите е 16. Това са основни хранителни продукти”, уточни д-р Еринозов.


Един хранителен пакет е с тегло от 22.710 кг. Директорът на Областния съвет на БЧК в Добрич подчерта, че лицата, които ще получат хранително подпомагане, трябва да помислят предварително за извозването на продуктите, тъй като количеството е значително, особено за тези, които ще получат по два хранителни пакета. 

БЧК - Добрич започва раздаването на хранителни продукти на уязвими граждани

Във всеки пункт доброволците ще раздават и допълнителни брошури  с информация, свързана с осведомяване за правата на лицата и тяхното подпомагане; мерки за дезинфекция по време на пандемия; здравословно хранене, както и за дейностите, изпълнявани от Българския Червен кръст.   

Раздаването на хранителни продукти е в изпълнение на Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане на най-нуждаещи се лица, съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещи се. Всички правоимащи, включени в списъците на Агенцията за социално подпомагане, могат да получават хранителни помощи.

Още през март месец Българският Червен кръст обяви Национална благотворителна кампания „Заедно срещу коронавируса“ в подкрепа усилията на Националния оперативен щаб срещу коронавируса за справяне с епидемиологичната ситуация. 

“Помогнахме със собствен и привлечен ресурс. Отзоваха се няколко фирми, организации, граждани, които подпомогнаха нашата дейност с парични средства и продукти. Успяхме да подпомогнем немалък брой жители  на областта. В същото време част от тези хора бяха подпомогнати по домовете, разнасяхме хранителни продукти с общинските служби. Подпомогнахме една част от тези, които се обърнаха към БЧК с  молба за дезинфектанти и лични предпазни средства. Това време отмина, но независимо от това се готвим за подобен втори период”, сподели д-р Артюн Еринозов.

В момента БЧК работи по проект “Топъл обяд”. Молби за него са постъпили от учебните заведения “Никола Йонков Вапцаров” и “Панайот Волов”. Благодарение на проекта около 50 ученици в продължение на 75 учебни дни ще получават топъл обяд. 

Д-р Артюн Еринозов коментира още, че във връзка с предстоящия зимен сезон усилията на БЧК отново са насочени към хора в нужда. Доброволческият екип за реакция при бедствия, аварии и катастрофи, който тази година навършва 20 години от създаването си, ще има възможност за оказване на помощ  през зимния сезон. 

За Рождество Христово БЧК-Добрич ще зарадва 100 социално слаби деца с хранителни продукти и лакомства. “Получихме допълнително финансиране от нашата централа от 1 000 лева за 100 деца, социално слаби, на които за навечерието на Коледа ще бъдат  подготвени торбички с хранителни продукти и лакомства”, посочи д-р Артюн Еринозов. 

За трета поредна година БЧК-Добрич ще подпомогне със стипендии студенти сираци или полусираци от Добричка област. В момента се набират заявления от първокурсници, записали се да учат във висше учебно заведение. 

“Това, което ни очаква, по-различно от ежедневието ни, е отчетно-изборната кампания, която се провежда през 4 години. На дружествено, общинско и областно ниво всички членове си избират ръководства. На общинско ниво ние трябва да приключим до 25 декември нашата отчетно-изборната кампания, а областната ще бъде в края на февруари или началото на март месец”, каза в заключение директорът на Областния съвет на БЧК в Добрич.