Концерт за цигулка и пиано на Ернст Шосон ще бъде представен за първи път в Добрич

Предстои вторият концерт за тази творческа година на Българския камерен оркестър в Добрич.Той е част от амбициозната програма на диригента маестро Иван Янакиев за реализацията на два класически концерта месечно.

Концерт за цигулка и пиано на Ернст Шосон ще бъде представен за първи път в Добрич

Към виртуозните музиканти от БКО – Добрич се присъединяват и две млади солистки - Зорница Иларионова – цигулка и Мартина Табакова - пиано. 


„В последните няколко години в концерти на Българския камерен оркестър рядко са се включвали солисти, но това ще бъде променено и започваме с млади колеги”, заяви диригентът маестро Иван Янакиев. Неговата цел е да се даде възможност на младите заедно да преобразят оркестъра и по думите му да върнат достойнството му, както го помнят добричлии. 

„Подчертавам заедно, защото тази ключова дума може да ни отведе много по-далеч, отколкото всеки по отделно може да стигне. Оркестърът е ансамбъл, но когато имаме подкрепа от добри солисти, тогава го поставяме отново на картата на българската музикална действителност като приключваме със самоизолацията, която  според моето разбиране пречеше на ситуацията в момента”, допълни маестро Янакиев. 

За първи път в Добрич и в цяла България ще бъде представен Концерт за цигулка, пиано и струнни на Ернст Шосон във вариант за струнен оркестър,  като оригиналът е за струнен квартет. 

„Това е едно допълнително  предизвикателство за нас като ансамбъл да можем хем да партнираме, хем да сме адекватни и към авторовия текст. Представяме една версия, която в България досега не е звучала”, каза още Иван Янакиев. Той допълни, че промяната, която се случва в момента в БКО - Добрич е благодарение на кмета на града Йордан Йорданов, неговия екип и дирекция „Хуманитарни дейности” към община Добрич . 

В програмата на концерта е включена ария на българския композитор  Красимир Кюркчийски, което ще бъде допълнено от Сюитата „Свети Павел“  на Густав Холст. Във втората част ще бъде концертът на Ернст Шосон. „За напред в репертоара на оркестъра ще бъдат включени все повече български автори, ще направим така, че в Добрич българските автори да се чувстват не само поканени, а и у дома”, каза Янакиев. 

Солистите Зорница Иларионова и Мартина Табакова са свирили и преди на добричка сцена и пазят много добри спомени от топлотата на публиката в Добрич. Те споделиха радостта си отново да свирят на сцената в нашия град. 

 „Аз си спомням в тази зала, в която сме в момента, преди няколко години се провеждаше конкурса „Надежди, таланти, майстори” и имах удоволствието да изнеса рецитал с българската голяма пианистка проф. Милена Моллова. Тогава за първи път свирих в Добрич и очаквам утрешния концерт с голямо вълнение. Радвам се, че  след 15 години отново стъпвам тук, защото имам много хубави спомени от онова време и от топлия прием на добричката публика”, сподели Зорница Иларионова. 

Пандемията от коронавирус засегна най-много творците и хората на сцената. 

„Според мен има доста хора, които още се притесняват от коронавируса, които ги е страх и не знаят дали е опасно, дали няма да се заразят в концертната зала, но лично аз нямам притеснения да свиря  в зала, да пътувам и да бъда сред хората. Концертната зала не е мястото, на което човек може да се зарази с COVID-19, има много места, на които ежедневно сме задължени да присъстваме и е много по-вероятно да се заразим на други обществени места. Концертната зала няма риск, защото човек отива сяда и слуша”, коментира Мартина Табакова. Тя призова добричлии да присъстват на концерта на БКО утре без притеснения, защото в залата не е опасно. 

Концертът на Българския камерен оркестър в Добрич, с участието на солистите Зорница Иларионова и Мартина Табакова, ще се състои на 14 октомври, от 18:30 часа в Концертната зала.