Предвижда се бюджетът на Асоциацията по ВиК за 2021 година да бъде в размер на 63 326 лв.

Кметовете на общини взеха решение, обобщени проблеми, свързани с дейността на оператора – „ВиК Добрич“ АД, да бъдат поставени на вниманието на Министерски съвет, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Министерство на околната среда и водите

Предвижда се бюджетът на Асоциацията по ВиК за 2021 година да бъде в размер на 63 326 лв.

Днес се проведе извънредно Общо събрание на Асоциация по ВиК на обособена територия област Добрич. На заседанието, председателствано от областния управител Красимир Кирилов не присъстваха представители на Община Тервел и „ВиК – Добрич“ АД. Съгласно първа точка от дневния ред на заседанието членовете на АВиК бяха запознати с проекто-бюджета за предстоящата 2021 г. Финансовият експерт Мими Атанасова представи пред членовете предложението, в което се предвижда бюджетът на Асоциацията за 2021 г. да бъде в размер на 63 326,98 лв., от които 22 164,44 лв. вноска на държавата – 35 %, а останалите 65 %, осигурени от вноски на общините общо в размер на 41 162,54 лв., разпределени в съотвествие на процентното им участие както следва – Община Балчик – 4 407,56 лв; Община Генерал Тошево – 3 274 лв.; Община град Добрич – 19 758,02 лв.; Община Добричка – 4 793,86 лв.; Община Каварна – 3 331 лв.; Община Крушари – 987,90 лв.; Община Тервел – 3 508,31 лв.; и Община Шабла – 1 101,89 лв.



По втора точка от дневния ред бяха обсъдени проблеми с изграждането на водопроводни и канализационни мрежи в населените места. Кметът на Община Генерал Тошево сподели, че местната власт в следващия програмен период – 2021-2027 г., няма да бъде бенефициент по оперативни програми за изграждане на ВиК и канализация в населените места, като финансиране ще се отпуска за проекти на ВиК асоциациите чрез избрания воден оператор. Това, според него, до голяма степен ще бъде пречка поради факта, че операторът „ВиК – Добрич“ АД има натрупани задължения. Становището му бе подкрепено и от представителите на общините Балчик и Шабла. За нерешени проблеми с водния оператор сподели и представителя на Община град Добрич, който настоя на следващи заседания на Асоциацията да присъства представител на водното дружество. В тази връзка председателят на АВиК – Добрич, Кр. Кирилов припомни, че държавата в лицето на новосъздадения холдинг във водния сектор само преди дни изплати задълженията за електроенергия на водното дружество. В хода на дискусията се стигна до решение всички общини на територията на област Добрич да посочат проблеми, свързани с дейността на оператора и налични за решаване на територията си, които да бъдат поставени на вниманието на Министерски съвет и Министерствата на регионалното развитие и благоустройството и Министерство на околната среда и водите, с цел обединение на усилията на местна и изпълнителна власт за намирането на решения и прилагането им за подобряване на услугите по доставка, пречистване и отвеждане на вода за жителите на област Добрич.

С изчерпване на дневния ред областният управител Кр. Кирилов закри заседанието.