Близо 1.2 млн. лв. просрочени глоби събраха добричките данъчни

1 197 280 лева от неплатени глоби към различни институции събра НАП - Добрич от началото на 2020 година. Това са глоби на лица, пропуснали да платят задълженията си към органите на съдебната власт, КАТ, общини и др.

Близо 1.2  млн. лв. просрочени глоби събраха добричките данъчни

Най-много, 673 хиляди лева, са събрали добричките данъчни за Министерството на околната среда и водите. Над 199 хил. лева са събраните просрочени глоби на КАТ и др. органи на МВР. 47 593 лева са събрани до края на месец септември от неплатени такси, глоби и разноски по дела, които не са внесени в законния срок по сметките на органите на съдебната власт. 



От НАП - Добрич препоръчват на фирмите или физическите лица периодично да проверяват онлайн за задължения, дължими към НАП и предадени от други институции, както и за образувано изпълнително дело. Това става с безплатния персонален идентификационен код (ПИК) и с електронен подпис (КЕП) в Портала за е-услуги на НАП. При временни затруднения за плащането на просрочени задължения  да потърсят своевременно контакт с публичните изпълнители от местния офис на Агенцията, за да бъде намерен начин за тяхното разсрочено плащане. 94 фирми от региона до момента са поискали и получили от НАП Добрич разрешение за неотложни плащания. Разрешенията за неотложни плащания позволява на фирмите да ползват за дейността си част от постъпващите по запорираната сметка суми, а останалата част да отиват за погасяване на просрочените данъчни и осигурителни задължения към бюджета. По  този начин  от началото на 2020 година добричките данъчни са събрали задължения   в размер на 3 457 224 лв., като са избегнали налагането на крайни мерки – продажба на движимо и недвижимо имущество на фирмите.

От НАП - Добрич напомнят, че невнасянето на просрочени задължения води до стартиране на процедура за принудително събиране на дълговете. Една от крайните мерки за събиране на просрочени задължения е обявяване на публична продан на движимо и недвижимо имущество на длъжника. От началото на годината добричките данъчни са провели 103 такива търга, като постъпленията от продадените вещи и имоти в хазната са близо 175 хил. лева.