Отбелязваме международния ден на белия бастун

Отбелязваме международния ден на белия бастун
Международният ден на белия бастун отбелязват хората, чиято участ е да се справят в живота без зрение или с лошо такова.

Дългият бял бастун  идва на помощ  на хората,  за да предусетят  неравностите по пътя. Това помощно средство е използвано за първи път през  1921 г. от Джеймс  Бигс-– фотограф от Бристол, Великобритания, претърпял злополука и ослепял. В района, в който живеел, имало силно пътно движение. Той решил, да боядиса в бяло бастуна, който използвал за подпомагане на придвижването си и така белият цвят го направил по-забележим. През 1930 г. графинята от френски произход Жили Хербемонд предлага на кмета в Париж белия цвят на бастуна да се дари само на слепите хора. Този бял цвят на бастуна се използва и до днес. 


“На хората с тази участ пожелавам здраве, сили и преодоляване трудностите на нелеките ситуации, които им предоставя живота! А на всички с добро сърце, които са подали и продължават да подават ръка, едно огромно благодаря”, споделя председателят на “ХобиСклуб” в Добрич Иван Тодоров по повод Международния ден на белия бастун.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+