Дробилката за клони - ключът към чистия двор и богатата реколта

В 21 в. отдавна знаем, че не е добра идея да изгаряме растителните отпадъци, тъй като тази практика води до освобождаването на вредни вещества в атмосферата.

Дробилката за клони - ключът към чистия двор и богатата реколта

Именно поради това е препоръчително да складираме листата в яма за компост и да преработваме клоните. За надробяването на клони съществуват специални машини, наречени дробилки за клони. Те може да бъдат с различен механизъм на действие, но резултатът е идентичен и си заслужава да се възползвате от него. 



Съвременните модели дробилки за клони имат няколко практични приложения. С тяхна помощ може да решите проблема с растителните отпадъци в двора или стопанството - клони, окосена трева и др. След това получената надробена маса може да използвате за подхранване на почвата, под формата на компост. 

Купувайки си качествена дробилка за клони, извличате няколко ползи: 


  1. Ще поддържате градината в безупречен вид, никакви натрупани отпадъци и хаос;

  2. Ще можете самостоятелно да създавате висококачествен компост;

  3. Ще пестите разходи за извозване на боклук; 

  4. Ще можете да използвате надробената дървесина и листа като мулч за по-богата реколта. 


3-те фактора при избор на дробилка за клони 

Няколко са характеристиките, на които трябва да обърнете внимание, когато оценявате моделите на пазара: тип растителност, продължителност на работа и интензивност на използването. Различното комбиниране на тези фактори условно разделя дробилките за клони на няколко класа: битови, полупрофесионални и професионални. 

Ако имате неголям двор, в който отглеждате само малини и касис, и искате да го разчистите от дребни клони, листа и треви, няма смисъл да купувате скъпоструваща машина, тъй като за нея този тип задачи са твърде лесни. Този клас машини е създаден за клони с по-съществена дебелина. Ще свърши чудесна работа на овощарите. Професионалните дробилки за клони са предпочитани от специализираните фирми и общинските предприятия.

Ето как най-просто се дефинират класовете дробилки за клони. Битовите модели са с мощност до 4 к.с.  и тежат до 20 кг. Те са способни да преработват клони с дебелина 20 мм. Полупрофесионалните дробилки за клони са с мощност до 7 к.с., тегло - до 40 кг, и може да надробявате с тях клони с диаметър до 40 мм. Професионалният клас предлага машини с мощност над 7 к.с., те тежат доста. Понякога теглото им надвишава 750 кг. Могат да натрошават клони с диаметър до 180 мм и повече. 

Трябва да знаете, че съвременните дробилки за клони имат допълнителни функции, които ще облекчат работата ви с тях и гарантират по-високо ниво на безопасност. Например, функция за регулиране на скоростта на рязане, функция за почистване на режещата система, антивибрационна система и др.

В наши дни дробилките за клони се ценят не само, защото понижават разходите за разчистване на двора и стопанството от боклук, но и заради полезното вещество, което се получава в резултат на надробяването на растителни отпадъци - мулч. Мулчът съдържа надробени клони и трева, както и други органични отпадни продукти, които в процеса на гниене се превръщат в компост. Именно него може да използвате за наторяване на почвата. 

Мулчът има ред полезни свойства - задържа влагата в почвата, защитава я от въздействието на околната среда - вятър, дъжд, слънце, а също така срещу вредители и болести. Възпира заплевяването и създава благоприятна среда за развитието на полезни организми.  Полученият мулч може да използвате, за да подхраните живия плет, дървета и цветя.