В област Добрич годишният общ доход на лице от домакинство е с 953 лв. по-нисък от средния за страната

През 2019 г. в област Добрич годишният общ доход средно на лице от домакинство 5 639 лева, което е с 953 лв. по-нисък от средния за страната (6 592), сочат данните на Националния статистически институт.

В област Добрич годишният общ доход на лице от домакинство е с 953 лв. по-нисък от средния за страната

Показателят включва доходите в пари и натура на всички членове на домакинството от работна заплата, пенсии, самостоятелна заетост, обезщетения за безработни, социални помощи и други. Включват се и други доходи, общи за домакинството, като регулярните или еднократните трансфери от други домакинства и продажбите на имущество.



За периода от 2010 до 2019 година общият доход средно на лице от домакинство в областта нараства близо 1.9 пъти, като за страната този ръст е близо 1.8 пъти.

Основен източник на доход е работната заплата, която през 2019 г. формира 49.5% от общия доход на домакинствата в област Добрич. За страната този показател е 56.6%.

В област Добрич в абсолютна стойност доходът от работна заплата средно на лице от домакинство е 2 794 лв., при 3 731 лв. средно за страната.

През 2019 г. пенсиите продължават да са втория по значимост източник на доходи за домакинствата в област Добрич. Относителният дял на доходите от пенсии е 31.3% от общия доход на домакинствата. Доходите от всички социални трансфери (пенсии, семейни добавки за деца, социални помощи, стипендии и обезщетения при безработица) формират 33.2% от общия годишен доход на домакинствата (30.2% за страната).