В област Добрич консумацията на туршии, алкохолни и безалкохолни напитки е над средната за страната

Данни на Националния статистически институт показват, че настъпват промени в структурата на потреблението на българските домакинства, което е характерно и за домакинствата от област Добрич.

В област Добрич консумацията на туршии, алкохолни и безалкохолни напитки е над средната за страната

През 2019 г. домакинствата от областта увеличават консумацията на хляб и тестени изделия спрямо 2018 г. с 9.2 кг и тя достига 108.1 кг средно на лице, при 82.4 кг средно за страната.



В област Добрич се увеличава потреблението както на плодове, зеленчуци, месо и кисело мляко, така и на шоколадови изделия, маргарин и други растителни мазнини. Намалява потреблението на картофи, зрял фасул, плодови сокове, сиропи и нектари. 

В страната, на годишна база, се увеличава потреблението средно на лице на алкохолни напитки (от 31.0 на 32.6 л) и цигари (от 674 на 735 бр.), а в област Добрич ръста на потреблението на алкохолни напитки и цигари в сравнение с 2018 г. е съответно от 37.4 на 40.1 л и от 582 на 779 броя.

В сравнение със средното за страната равнище, в областта консумираме по-малко ядки, компоти, сол, захар, прясно мляко и шоколадови, и захарни изделия. Над средното за страната равнище е потреблението на безалкохолни напитки, месо, зеленчуци, туршии, алкохолни напитки, картофи, яйца, хляб и тестени изделия.