Вълчев: Имаме шанс учебната година да се проведе близо 100% присъствено

172 деца и ученици и 165 учители са с положителни проби на коронавирус. Между 5 и 6 са заразените ученици на ден от началото на годината, това е 6-7 пъти под средните стойности общо за населението. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинга на Националния оперативен щаб за Covid-19.

Вълчев: Имаме шанс учебната година да се проведе близо 100% присъствено

„Имаме всички шансове учебната година да се проведе 97-98% присъствено. Вероятно ситуацията ще се влоши, но не толкова зарази Covid-19, а заради настъпването на сезонните вируси. И в момента основният проблем са не толкова високият брой ученици, а тези, които са развили грипоподобни симптоми. Принципът на предпазливост изисква децата да останат“, каза Вълчев.



Карантинираните учители и ученици са 0,5%, т.е. петима ученици на 1 000 не учат, каза още Вълчев.

„Не можем да си позволим да затворим училища. През пролетта организирахме компесаторно обучение, но то не може да бъде за постоянно и не може да бъде толкова ефективно.

Световните лидери се изказаха, че ние рискуваме да забавим развитието на децата и да се изправим пред поколенческа катастрофа“, коментира министърът на образованието.

Две училища в Търговище, в които има по 1200 ученици, продължава тестването за коронавирус. В едното има петима ученици и 1 учител с положителен резултат за коронавирус, а в другото - трима ученици и 8 болни учители, отбеляза Вълчев. Вероятно ще се препоръча на училищата да ограничат незадължителните дейности или част от тях да се провеждат в електронна среда. Може да се ограничат и неколкодневните екскурзии и да се отложат за пролетта, допълни още той.

От своя страна здравният министър Ангелов посочи:

"Не възприемаме за наложителни нови мерки към настоящия момент, а трябва да се осъзнае необходимостта от спазване на сега съществуващите мерки. Ако учениците се тестват със смесени тестове - за коронавирус и за грип, има вероятност резултатът да не истински. Има ясно и точно разписани правила - родителите на всеки ученик с грипоподобни симптоми да се свържат с личния лекар и да изведат детето от училищната среда", каза още той.

Източник: bnr.bg