Изложение на местни продукти проведе МИГ – Добричка в с. Карапелит

Местната инициативна група в Община Добричка проведе днес в с. Карапелит еднодневно изложение на продукти, произведени от местни земеделски и животновъдни стопани.

Изложение на местни продукти проведе МИГ – Добричка в с. Карапелит

Това е второто издание на панаира на територията на МИГ – Добричка, като миналата година подобно изложение се е провело в с. Ловчанци. Идеята на събитието, което вече се превръща в традиция, е производителите да представят своите продукти на местно ниво и да популяризират работата си. 


"Нещата, които сме изложили са произведени на нашата територия. Кметът на с. Карапелит, като един любезен домакин, ни покани и ние организирахме тук изложението. Живот и здраве планираме тази инициатива да се превърне в една добра традиция, виждаме, че на хората им харесва. Има смисъл да се продължи, защото така се разбира какво се произвежда на тази територия, хората имат възможност да се запознаят с производителя и да си закупят истински, чист местен продукт. А за да участват повече производители трябва да има и продажби”, сподели експерт по прилагане на стратегията ВОМР на МИГ – Добричка Нели Събева.

Своите продукти представиха днес Кравеферма „Рогови”, които предлагат кашкавал, кисело мляко и сирене и земеделският стопанин Светослав Коев, който произвежда плодови сокове и оцет. Неговата фабрика се намира на територията на с. Карапелит. Бяха изложени и ябълкови сокове и оцет от с. Стожер, както и зеле, чесън и картофи от местни земеделски стопани. 

 „Хората приеха пазара с радост, в селото уважават четвъртъка той е ден за пазар и искат да видят нещо българско, нещо качествено, нещо хубаво и смятам, че беше ползотворна тази презентация, която направиха МИГ – Добричка”, заяви кметът на с. Карапелит Георги Петков. Той сподели, че местните производители срещат доста трудности с предлагането на продукцията си и прибягват до това да я продават на свои роднини. Някои от тях излизат на пазара, но с известно притеснение заради изискванията за изнасяне на продукцията. „Има хора, които  произвеждат сирене, мляко, но документацията, която се изисква е непосилна за тях и самото реализиране след това става по-трудно”, коментира Петков. Той изказа благодарност към МИГ – Добричка затова, че са презентирали земеделските производители и им пожела още много подобни събития, на които да присъстват все повече хора.