Работилницата за въображение в Художествената галерия очаква деца и ученици за есенно творчество

Въпреки че лятната работилница за въображение към Художествената галерия в Добрич приключи дейността си със заключителна изложба, когато бяха показани рисунки на малките художници, сътворени през ваканцията, екипът на културната институция очаква деца и ученици за есенно творчество.

Работилницата за въображение в Художествената галерия очаква деца и ученици за есенно творчество

Различното през месеците, извън лятната ваканция, е, че  работилницата работи с предварителна заявка. Посещенията трябва да са групови. Минималният капацитет е от 5 човека, като залата има място за около 20 посетители. Ръководители на часовете по творчество са Милена Алджабари и Галина Халачева. 




„С настъпването на есенния сезон децата тръгват на училище. Това променя и работата в творческата работилница към Художествената галерия. Учениците нямат време, в което да посещават ежедневно нашите занимания. Ето защо през есенно-зимните и пролетните месеци се обръщаме към техните преподаватели. Галерията изпраща имейли с предложения за съответния месец и ако преподавателите преценят, че отговарят на учебното съдържание, те ни се обаждат, записват час и провеждаме съответното занимание”, обясни Милена Алджабари и уточни, че в програмата присъстват дейности, насочени към деца в детските градини.


В момента творческият екип подготвя представяне на гостуваща картина от Софийската градска галерия, която ще остане още няколко седмици. “Картината не е случайна. Тя е на художник, който има голям принос в българското изобразително изкуство. Един от най-добрите български портретисти със световно признание - Никола Михайлов. Картината е възможност за среща с този художник, на когото галерията не притежава оригинални  творби. Те могат да бъдат разгледани само в Националната галерия и Софийската градска галерия”, коментира Милена Алджабари. 


Друга инициатива, която екипът подготвя за 20 октомври, е свързана с годишнина от рождението на Борис Димовски. Той е известен със своите карикатури и детски илюстрации. Ръководителите на часовете по творчество ще заложат и на тема, свързана с писателя Джани Родари за 23 октомври, когато се отбелязват 100 години от неговото рождение. “Тогава ще покажем рисунките, които децата твориха през лятото, слушайки приказки на Джани Родари. Получиха се интересни рисунки и колажи, които ние много бихме искали да споделим с повече хора“, сподели  Милена Алджабари. 


За Деня на народните будители ще бъде представен художникът Николай Павлович. По думите на Милена Алджабари той е един от художниците будители, виден общественик. Тя коментира още, че през декември програмата ще бъде изцяло празнична, свързана с декорация и украса за създаване на празнична и топла атмосфера.

„Винаги сме отворени и за идеи от нашите приятели - децата, защото от тях черпим вдъхновение“, каза Милена Алджабари.


Работата в творческата работилница към Художествената галерия в Добрич е изцяло съобразена с всички противоепидемични мерки по време на работа с деца. Освен присъствени срещи, от културната институция организират и виртуални такива. 

“Редовно правим публикации на нашата страница във фейсбук, както и в сайта ни.  Темите са свързани както с експозиции на галерията, художници и картини в нея, така и с годишнини на художници и детски писатели”, уточни ръководителят на часовете по творчество.

В заключение Милена Алджабари сподели, че посещенията в лятната работилница за въображение са били по-малко от страна на децата заради епидемичната обстановка.

„Мога да кажа, че децата, които ни посещаваха бяха нашите най-верни фенове. През цялото време бяха с маски, но никой не се оплака. През учебната година децата разполагат с по-малко време, а преподавателите споделят с нас, че по-трудно ще дойдат, защото от тях се изисква разрешение от директорите, а не всички в момента са готови да дадат такова. Наистина се наблюдава по-малка посещаемост.  Ние сме осигурили всички мерки за безопасност на децата. Трябва да продължим нашите занятия. Животът продължава, ако не се срещаме с изкуство, животът ни само ще обеднее“, заяви Милена Алджабари.