Деница Сачева в Добрич: Предложението ни е минималната пенсия да стане 300 лева, а максималната – 1440 лева

50-те лева остават до края на месец март, а това, което сме предложили е 300 лева минимална пенсия, 1440 лева максимална. Това заяви днес министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, която беше на посещение в Добрич.

Деница Сачева в Добрич: Предложението ни е минималната пенсия да стане 300 лева, а максималната – 1440 лева

Тя допълни, че по този начин ще се запази съотношението между най-ниската и най-високата пенсия. Размерът на минималната пенсия в момента е 250 лева, спрямо 1200 лева. Съотношението от  4,8 % ще се запази и през следващата година. Максималният осигурителен доход от 3000 лева покрива тази максимална пенсия от 1440 лева. 


„Имаме и други предложения, като едното е от последните няколко дни. То е свързано с това пенсиите да се увеличат с еднакъв процент, а на тези, които са с най-ниски пенсии - до 369 лева, говорим за около 340 000 души, да се раздадат ваучери за храна. Все още какво ще бъде окончателното решение е рано да го предпоставяме”, коментира Сачева. По думите й това, което ще опита да убеди народните представители при приемането на бюджета е, че ще е по-добра комбинацията между социално подпомагане и социално осигуряване.

Различният процент на увеличение на различните видове пенсии е довел до много негативни реакции. „Ние сме много гъвкави и чуваме винаги гласовете на хората и на експертите, така че в момента на масата има и други предложения, едно от тях е тези до 369 лева да получат допълнително ваучери за храна, така че да им помогнем именно в момента на кризата”, каза още социалният министър Деница Сачева. 

Предложението, което е направило Социалното министерство е да няма такъв процент, който да е различен за различните пенсии, а да бъдат подкрепени хората през Социалното подпомагане с ваучери за храна, като индикативния размер предстои да бъде уточнен в следващите дни. 

Социалният министър Деница Сачева коментира още, че ще се даде възможност на хората, които са изпуснали срока от 5 години преди пенсиониране, да си прехвърлят парите от втория пенсионен стълб в НОИ. „Дебатите по тази тема ще започнат веднага, след като завършим тази за бюджета, защото все пак в момента актуализацията на бюджета е много важна за тази година и приемането на нов за следващата година също”, каза в заключение тя.