МБАЛ-Добрич търси медицински сестри, които да работят извън Ковид-сектора

Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич търси специалисти по здравни грижи – медицински сестри, които да работят извън Ковид-сектора на лечебното заведение. Техният труд ще бъде финансово обезпечен, ще получават около 100 лева на дежурство.

МБАЛ-Добрич търси медицински сестри, които да работят извън Ковид-сектора

Това заяви на брифинг днес  прокуристът на МБАЛ – Добрич – д-р Георги Желязков. 


За да бъде обезпечено Ковид-отделението  в добричката болница, трябва да се запази и нормалната дейност на останалите отделения, но те също  се нуждаят от специалисти по здравни грижи - медицински сестри. 

„Всички желаещи медицински сестри от региона да заповядат и да работят във всички останали отделения - основно вътрешни, извън ковид-сектора, за да могат да помогнат на работата на болницата и на своите колеги, които са вътре в тежките отделения. Нашата болница и нашия регион има нужда от тях, за да поемат всички останали пациенти извън ковид сектора.  В първо и второ вътрешно отделение има най-голяма нужда”, заяви д-р Желязков. 

Трудът на медицинските сестри няма да бъде доброволен, той ще бъде финансово обезпечен от страна на болницата и общината.  Възнаграждението ще е около 100 лева на дежурство.  Към момента болницата се нуждае от 8-9 медицински сестри, засега няма нужда от лекари. 

По думите на д-р Желязков в болницата в Добрич има 9 пациенти с коронавирус и 8, които са съмнителни  и изчакват своите резултати, един пациент се намира в интензивното отделение. Шестима души - лекари и медицински персонал,  са с положителни проби за COVID-19, сред тях са трима лекари и три медицински сестри. 

Д-р Желязков коментира още, че има напрежение сред работещите на първа линия  във връзка с обещаните по 1000 лева. „Извънредната ситуация, в която се намираме, подлага на риск абсолютно всички колеги и всички искат да бъдат обезпечени за този риск, но финансовите средства се разпределят според това колко преминали болни има. Респективно сумата се изплаща от Министерството на здравеопазването и тя е стандарт, спрямо преминали болни”, каза той. Според него всички, които работят с пациенти, болни от коронавирус, да бъдат обезпечени.