В РБ "Дора Габе" представят изложба, посветена на 70-годишнината от основаването на библиотеката в Добрич

В РБ "Дора Габе" представят изложба, посветена на 70-годишнината от основаването на библиотеката в Добрич
От днес във фоайето на Регионалната библиотека “Дора Габе” в Добрич е подредена фотодокументална изложба, посветена на 70-годишнината от основаването на библиотеката и 150 години библиотечно дело в Добрич.

Проявата е част от инициативите, с които екипът на най-голямата библиотека в областта отбелязва годишнината.


Библиотечни документи с изследвания и спомени на добрички краеведи, писатели, библиотекари разказват за началото на библиотечната дейност в град Добрич, за първите уредници, ръководители, библиотекари - новатори и инициатори на въведения във всички сфери от дейността на библиотеката. Сред тях са имената на Димо Милев - първият уредник на новосъздадената градска библиотека, Гинка Даскалова - първият назначен директор, Цена Каймакджозова – първият каталогизатор, Веселина Малчева - основател на Детския отдел, Жана Гайдова - основоположник на отдел “Краезнание”.  


Посетителите могат да видят публикации в периодичния печат - статии от общественици, журналисти и граждани, материали от библиотекарите за трудностите, предизвикателствата, важните проекти и инициативи, ценните дарения, които обогатяват през годините фонда на книжовната съкровищница на Добруджа.


Библиотеката показва в празничната изложба и част от отличията и грамотите, които е получавал екипът й през годините - признание на държавната и общинска власт за мисията, която изпълнява - да бъде един от основните културно-образователни и информационни центрове за област Добрич - с Указ на Държавния съвет на НРБ през 1975 г. библиотеката е наградена с орден "Кирил и Методий"- І степен за нейната активна и ползотворна културно-просветна дейност и по повод 25 години Окръжна библиотека в град Добрич, с плакет "Златен ритон" на Министерството на културата и голямата награда на Община Добрич за изключителен принос в областта на духовната култура за 2010 г. и др.


Любопитна за посетителите е представената черно-бяла фотохроника за началото - създаването на библиотеката, основателите, първите заемни за възрастни и деца, първи инициативи и създаване на различните отдели. 


Изложбата може да бъде разгледана до 19 ноември.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+